Pretraga

Stiže kazna: Ministar Banožić bio je u sukobu interesa kada je sam sebi dodijelio stan u središtu Zagreba

A- A+

Ministar obrane Banožić ipak je bio u sukobu interesa kada je samome sebi dodijelio stan u strogom centru Zagreba, što je potvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Konačna potvrda stigla je od Visokog upravog suda koji je odbio žalbu ministra Maria Banožića na raniju, nepravomoćnu presudu Upravnog suda u Zagrebu. Ministar će morati platiti kaznu od 930 eura.

mario banožić

Mario Banožić ilustracija stan | foto: Mario Banožić, Facebook; bauštela.hr

Odluku o dodjeli stana ministar obrane Mario Banožić je sam potpisao, a u žalbi se tvrdio da nigdje nije propisano da on to ne smije učiniti. Njegova teza – ono što nije zabranjeno, dopušteno je. Međutim, Visoki upravni sud ne slaže se s njegovim postupcima dok je bio ministar državne imovine, prenosi N1.

Prema stavu Visokog upravnog suda, osoba koja je trebala potpisati odluku bio je ondašnji državni tajnik Krunoslav Katičić jer se Banožić, iako ima pravo na državni stan, morao prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, izuzeti iz odlučivanja o tome. Ministar je, kako navodi Visoki upravni sud, pogrešno shvatio da ga Katičić mijenja samo kada je on fizički odsutan, zanemarivši činjenicu da ga Katičić može zamijeniti i u slučaju spriječenosti pravne naravi.

– Kao dužnosnik sam imao ovlast dodijeliti si stan, te pri tome nije došlo do sukoba javnog i privatnog interesa. Sve je bilo transparentno i nepristrano, rekao je na sudu ministar Banožić, prenosi N1.

Izdvojeni članak

Službeno je: Ministru Banožiću država će subvencionirati kredit za gradnju kuće, evo u kojem iznosu

Na raspolaganju je imao dva stana, jedan od 53 kvadrata i jedan od 73 kvadrata, ali on je odabrao treći, ujedno i najveći. Banožić je to učinio u vrijeme kada je bio ministar državne imovine. Radi se o trosobnom stanu od 90-ak kvadrata, u blizini sjedišta Ministarstva državne imovine.

U isto je vrijeme uzimao naknadu za odvojeni život jer mu je obitelj živjela u Vinkovcima, gdje sada gradi obiteljsku kuću. Zbog sukoba interesa Banožić će morati platiti novčanu kaznu od 930 eura, odnosno 7 tisuća kuna. Ovu pravomoćnu presudu moguće je srušiti još samo na Ustavnom sudu RH. Unatoč štrajku pravosudnih radnika, ministar je iznenađen brzinom kojom mu je Visoki upravni sud odbio žalbu.

Podsjetimo, Banožić je nedavno kao ministar obrane dobio i APN kredit koji subvencionira država. Ministar će tako sagraditi novu kuću u Vinkovcima, a kredit će otplaćivati 15 godina. U pitanju je kredit u iznosu od 100 tisuća eura, a ukupna visina subvencije iznosi 25.306,32 eura, a više o toj temi možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap