Pretraga

Što se događa s mostom Svilaj? Oglasio se i ministar Butković

A- A+

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak u Donjem Svilaju kako je interes Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se most preko Save kod Svilaja, čija je gradnja završila prošle godine ali još uvijek nije u prometu, što prije stavi u funkciju i ojača prometnu povezanost dviju zemalja.

Foto: HAC

Podsjetivši kako je riječ o projektu vrijednom ukupno 23,4 milijuna eura, a za polovicu troška izgradnje koji snosi Hrvatska osigurano je bespovratno financiranje iz CEF fonda u iznosu od gotovo sedam milijuna eura, ministar Oleg Butković kazao je kako se most koji spaja Svilaj u Hrvatskoj i Donji Svilaj u BiH, nalazi na strateški važnom međunarodnom Vc koridoru, stoji na stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Izdvojeni članak

Iz Kine stigli zadnji segmenti Pelješkog mosta: Spajanje Hrvatske očekuje se početkom kolovoza

Dionica do Belog Manastira u prometu sljedeće godine

– Ovaj koridor je vrlo važan. U Hrvatskoj završavamo dionicu do Belog Manastira koja će biti gotova sljedeće godine i puštena promet. Ostao nam je još nekoliko kilometara do granice s Mađarskom i očekujemo da ćemo to završiti do kraja 2023. godine, rekao je Butković. Dodao je kako će Republika Hrvatska učiniti sve da se što prije završi procedura kategorizaciju graničnog prijelaza Svilaj kako bi se most što prije stavio u prometnu funkciju.

Po riječima ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića, radovi na graničnom prijelazu u Donjem Svilaju trebali bi završiti do kraja srpnja.

– Ovo je ogroman projekt i imali smo određenih problema s dinamikom radova. Međutim, moramo razumjeti i interes EU-a i interes Republike Hrvatske koja je sa svoje strane izgradila pristupne ceste još prije par godina, a most je završen prošle godine. Sada imamo problem da imamo završene pristupne ceste i most s hrvatske strane, ali još uvijek nezavršen granični prijelaz s ove naše strane granice, kazao je Mitrović.

Izdvojeni članak

Nova ograda na Krčkom mostu: Putnici više neće moći uživati u pogledu na Kvarner

Radovi na mostu Gradiška vrijednom 21,4 milijuna eura

Direktor Transportne zajednice osnovane prije četiri godine s ciljem prometnog povezivanja EU i država jugoistočne Europe, Matej Zakošnjek poručio je kako je most preko rijeke Save kod Svilaja od iznimne važnosti za građane s obje obale Save te kako su ga i predugo čekali.

Prije obilaska radova na graničnom prijelazu Donji Svilaj, ministri Oleg Butković i Vojin Mitrović obišli su i most između Gunje i Brčkog o čijoj obnovi su razgovarali na sastanku u Brčko Distriktu, a obići će i radove na mostu u Gradiški gdje teku radovi na projektu izgradnje mosta Gradiška vrijednom 21,4 milijuna eura.

Copy link
Powered by Social Snap