Pretraga

Iz Kine stigli zadnji segmenti Pelješkog mosta: Spajanje Hrvatske očekuje se početkom kolovoza

A- A+

Nakon dva dana plutanja Otrantskim vratima brod Development Way stigao je na svoju destinaciju, Pelješki most. Dolaskom zadnjih segmenata mosta cijeli se projekt polako bliži svome kraju, a voditelj radova otkriva da se spajanje teritorija Republike Hrvatske može očekivati već početkom kolovoza.

pelješki most

Pelješki most, u krugu brod Development Way | foto: Hrvatske ceste, Shipspotting

Posljednjih 320 metara čelične konstrukcije iz Kine je stiglo brodom Development Way čija se plovidba posljednjih nekoliko dana pratila s posebnom pozornošću s obzirom na to da je brod dva dana plutao morem ne približavajući se svojoj krajnjoj destinaciji.

Dolaskom posljednjeg segmenta konstrukcije Pelješkog mosta radovi na projektu spajanja teritorija Republike Hrvatske polako se, nakon godina iščekivanja, bliže svom kraju. S obzirom na tempo kojim se radovi odvijaju spajanje se može očekivati već početkom kolovoza.

Podsjetimo, dugogodišnja priča o nastanku Pelješkog mosta počela se realizirati krajem travnja 2018. godine kada predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija potpisuju ugovor o njegovoj izgradnji.

Najveći fokus na zavarivanju

Završetkom radova razmaci između stupova Pelješkog mosta sve su kraći pa je skori kraj dugoočekivanog projekta komentirao i voditelj radova Ivica Granić.

– Trenutno smo evo danas na oko 75 posto čelične konstrukcije već montirani, a vidite i sami sustavi kosih zatega je oko dvije trećine već završen, navodi Granić za RTL.

Na konstrukciji trenutno radi 680 radnika, a sve s ciljem spajanja do početka jeseni.

– Najveći je fokus na zavarivanju tako da je i najveći broj takve specijalizirane radne snage, dodaje Davor Perić, inženjer građevine Hrvatskih cesta, za RTL.

Izdvojeni članak

Pelješki most u završnoj fazi: Ostalo još manje od 900 metara da se spoje dva dijela juga RH

Dolaskom posljednje pošiljke iz Kine gradnja Pelješkog mosta ušla je u ‘petu brzinu’.

– Pošiljka sadrži posljednji veliki segment koji će se ugraditi s pelješke strane od 56 metara i posljednji zatvarajući segment koji će se zadnji ugraditi između stupova osam i devet, dodaje Perić.

Dugoočekivano spajanje teritorija Hrvatske realizacijom Pelješkog mosta napokon će se ostvariti, a prvi putnike most bi mogao očekivati i prije početka iduće turističke sezone.

Iz Kine stigli zadnji segmenti Pelješkog mosta: Spajanje Hrvatske očekuje se početkom kolovoza
Share via
Copy link
Powered by Social Snap