Pretraga

Susreli se Horvat i Jelić: Glavna tema sastanka legalizacija bespravno izgrađenih objekata

A- A+

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat jučer je boravio u Šibensko-kninskoj županiji. U svom radnom posjetu susreo se sa županom Markom Jelićem i šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem. Glavna tema održanog sastanka bila je legalizacija bespravno izgrađenih objekata.

Radni posjet

Radni posjet ministra Darka Horvata Šibensko-kninskoj županiji | foto: Šibensko-kninska županija

Nakon sastanka sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem ministar Horvat sastao se i sa županom Jelićem i njegovim suradnicima Iris Ukić Kotarac i Ognjenom Vukmirovićem.

Glavne teme održanog sastanka bili su imovinsko-pravni odnosi u kontekstu državne imovine u Šibensko-kninskoj županiji te legalizacija bespravno izgrađenih objekata.

Između ostalog razgovaralo se i o važnoj temi za Šibensko-kninsku županiju, izgradnji sportskog aerodroma Pokrovnik.

Nove funkcije bivših vojarni

Da država u svom vlasništvu ima ogroman broj nekretnina smatra novoizabrani župan Marko Jelić koji njihov potencijal vidi u gospodarenju nekretninama na korist opće zajednice.

– Jako je važno da postoji volja za rješavanjem tih pitanja, ali potrebno je pronaći i ispravan zakonski put za rješavanje problema. Kontinuirano ističem kako je naš zajednički interes da jednim dijelom državnih nekretnina upravljaju jedinice lokalne, odnosno područne samouprave. Naravno, uz jasno definiranje načina na koji se određenim prostorom može upravljati, dodaje župan Jelić.

Osim teme gospodarenja nekretninama na sastanku se razgovaralo i o drugim temama važnim za stanovnike Šibensko-kninske županije. Među njima se našao i zahtjev za darovanjem Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu, izgradnja sportskog aerodroma Pokrovnik te stavljanje u funkciju neperspektivne bivše vojarne „Paninkovac“ kao i bivše vojarne „Ante Jonjić“.

Izdvojeni članak

Ovaj dalmatinski grad prvak je zelene tranzicije: Evo što to znači

– Šibensko-kninska županija je specifična po velikom broju objekata, odnosno zemljišta koji su dugo vremena bila u sustavu MORH-a. Njih je potrebno privesti svrsi i jasno definirati njihove  sadržaje.  Jedan aspekt rješavanja tog problema je definiranje opće društvenih sadržaja kako bi se predmetno zemljište bez bilo kakve naknade moglo darovati jedinici lokalne ili područne samouprave. Drugi aspekt se odnosi na procjenu vrijednosti zemljišta koja bi se koristila u komercijalne svrhe te prodaju istih  jedinicama lokalne i regionalne samouprave.  Danas smo jasno artikulirali probleme i vremenski okvir od nekoliko mjeseci za njihovo rješavanje, kako bi određene projekte od ključnog značaja za županiju bilo moguće što prije realizirati, zaključio je ministar Horvat.

Na stol je došla i tema sustava navodnjavanja Donjeg Polja u Jadrtovcu čija izgradnja počinje za mjesec dana. U tom kontekstu Horvat je obećao kako će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede ubrzati rješavanje problema jednog dijela zemljišta na tom području, sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

Susreli se Horvat i Jelić: Glavna tema sastanka legalizacija bespravno izgrađenih objekata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap