Pretraga

Točno 80 dana u centru Šibenika stoji zaštitna ograda: Sanaciju opasne fasade možda će morati financirati Grad

A- A+

Na križanju ulica Stjepana Radića i Jerolima Milete u Šibeniku od 10. veljače ove godine stoji zaštitna ograda, a prema trenutnoj situaciji ondje će ostati još neko vrijeme. Ograda je postavljena zbog opasnosti predmeta s visine, a sanaciju sporne zgrade možda će morati financirati Grad Šibenik.

Ograda u centru Šibenika | foto: čitateljica; baustela.hr

Križanje na kojem se točno 80 dana nalazi sporna zaštitna ograda nalazi se na manje od pet minuta hoda od šibenskog glavnog gradskog trga Poljane.

Većina Šibenčana i onih koji su posjetili ovaj dalmatinski grad tijekom protekla dva mjeseca morali su proći pored zaštitne ograde smještene na nogostupu preko puta zgrade suda koja se nalazi na manje od pet minuta hoda od glavnog gradskog trga Poljane. Ograda, koja je na križanje postavljena 10. veljače, prolaznike dijeli od mjesta na kojem može doći do pada opasnih predmeta s visine.

No, s obzirom na to da se u protekla dva mjeseca nije napravilo mnogo toga za sanaciju zgrade na križanju ulica Stjepana Radića i Jerolima Milete otvara se mogućnost prema kojoj će Grad morati financirati navedene radove.

Ograda u centru Šibenika | foto: čitateljica; baustela.hr

Umjesto nogostupom šetnja kolnikom

Kako doznaju iz Šibenikin-a, na zgradi su oštećeni krovište i oluk. Gradski Odjel za komunalne djelatnosti suvlasnicima zgrade nakon postavljanja ograde daje rok od mjesec dana tijekom kojeg su trebali provesti radove obnove oštećenih dijelova zgrade te njenu fasadu.

Pročelnik Odjela Ante Nakić naveo je da su vlasnici uklonili neke dijelove koji su prijetili padom s visine, no potrebna je veća sanacija zbog koje se prvi rok produžuje za mjesec dana kako bi naručitelj radova dobio ponudu od izvođača.

Izdvojeni članak

Aplikacija Popravimo.hr: Građani aktivno prijavljuju komunalne probleme, otklonjeno ih više od pola

No, kako navodi Nakić, ako do kraja novog roka oštećenja ne budu sanirana Grad Šibenik morat će novcem iz proračuna sanirati dijelove krova i fasade koji svakodnevno prijete sigurnosti prolaznika koji zbog toga umjesto nogostupom šetaju kolnikom.

– Situacije poput ove jako su nezgodne za gradsku blagajnu jer ako stranka ne napravi što od nje tražimo u zadanom roku, mi sami moramo problem rješavati o svom trošku, odnosno gradskim novcem popravljati privatne nekretnine, a tada se naplatiti od vlasnika. Međutim, isplata nam nije zajamčena i novac se traži sudskim putem, odnosno tužbom vlasnika, a nema garancije da će Grad tužbu i dobiti, dodaje za Šibenikin Ante Nakić.

Ograda u centru Šibenika | foto: čitateljica; baustela.hr

Copy link
Powered by Social Snap