Pretraga

Bliži se ljeto i odlasci na more: Evo kako ukloniti hrđu sa željeznih ograda

A- A+

Prošla je već polovica šestog mjeseca, što ukratko znači da je sezona u Hrvatskoj već u punom zamahu. I dok je nekima sezona bitna zbog turista koji dolaze, postoje i oni kojima je sezona bitna jer odlaze u svoje vikendice i žele odmarati. No, nekretnine je potrebno održavati, a pogotovo na moru, gdje su uvjeti ipak nešto oštriji.

Ograda, foto: Unsplash; Markus Winkler

Koliko god to bilo naporno i zamorno, potrebno je stalno održavati svoje nekretnine. Ako redovito ne održavate kuću ili stan, jednog dana ćete se pronaći u situaciji u kojoj mali popravci neće biti dovoljni za spašavanje, već ćete morati potrošiti veliku količinu novaca kako biste nekretninu spriječili od propadanja.

I dok je to samo zamorno kada je u pitanju održavanje nekretnine u kojoj živite, postaje i izazovno kada su u pitanju vikendice, odnosno kuće/stanovi u kojima provodite manji broj dana u godini. Bliži se ljeto, vrijeme u kojem su upravo ta mjesta ona na kojima najviše boravite. Vjerojatno svake godine primijetite nešto novo, što bi trebalo popraviti. Poseban i čest problem na moru je upravo hrđa.

Izdvojeni članak

Imate elemente od nehrđajućeg čelika u kuhinji? Brzo i efikasno ih očistite u samo šest koraka!

Hrđa se može uloviti na bilo koju željeznu površinu, a često se dogodi da stradaju ograde. Ipak su ograde one koje su u potpunosti izložene vanjskim uvjetima, pa ih tako između ostalog nagriza i sol koja je posebno agresivna u mjestima kraj mora. Upravo zato je potrebno preduhitriti situaciju i ne postavljati stvari koje mogu zahrđati,

Ako ste kojim slučajem u situaciji da je hrđa već tu, ne treba očajavati. Ne morate u potpunosti mijenjati ogradu, već joj možete dati novi izgled, i to u nekoliko jednostavnih koraka. Sve što će vam trebati je uređaj za pjeskarenje, sredstvo za uklanjanje boje, sredstvo za uklanjanje hrđe, sok od limuna, ocat, primer i boja protiv hrđe, piše La Habra Fence.

Uklonite boju

Boju ćete morati prvo ručno ukloniti, koristeći uređaj za pjeskarenje ili nekakvo sredstvo za uklanjanje boje. Upravo je ovo najbitniji trenutak, zato što ako ne uklonite dobro staru boju, nova se neće dobro primiti, i samim time nećete uspjeti zaštiti ogradu.

Neutraliziranje hrđe

Kada ste uklonili boju, slijedi skidanje hrđe. Kada skidate boju, skinut ćete i dio hrđe, ali ipak ćete se morati još malo potruditi oko toga da se u potpunosti riješite hrđe. To možete napraviti tako što ćete koristiti sredstvo za uklanjanje hrđe ili uz DIY rješenje: dodajte pola mjere limunovog soka i pola mjere octa.

Priprema za boju

Prije nego što krenete s bojanjem, morate napraviti dobru bazu. Koristite primer koji je napravljen za željezne površine s ciljem sprječavanja stvaranje hrđe. Nanesite dva sloja boje i pobrinite se da bude ujednačeno nanešeno.

Bojanje

Pri odabiru boje za ogradu, potrudite se pronaći onu koja je namijenjena željeznim površinama i koja će spriječiti nastajanje hrđe. Upravo s dobrom zaštitom ćete spriječiti buduće ponavljanje ovakvih situacije i spasiti se dodatne muke.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap