Pretraga

Tomašević potpisao Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja urbane aglomeracije Zagreb

A- A+

U Gradskoj skupštini su deset gradonačelnika, devetnaest općinskih načelnika Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević potpisali Sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe Strategije razvoja urbane aglomeracije Zagreb za financijsko razdoblje 2021. – 2027. Radi se o formalnome početku novog ciklusa aktivnosti u strateškome planiranja za područje zagrebačke urbane aglomeracije, a koji je preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma do 2027.

Gradonačelnici i načelnici | Grad Zagreb

Gradonačelnik hrvatskog glavnog grada, Tomislav Tomašević, pozvao je svoje kolege gradonačelnike i načenike na aktivno uključivanje u sve faze procesa radi zajedničkog ostvarivanja pravednije, zelenije, produktivnije i povezanije aglomeracije, navode na stranicama Zagreba.

– U naših 30 gradova i općina što se prostiru u urbanoj aglomeraciji Zagreb živi četvrtina hrvatskog stanovništva, a Grad Zagreb, bez drugih sastavnica aglomeracije, ostvaruje više od trećine hrvatskog BDP-a. Siguran sam da smo današnjim potpisivanjem Sporazuma označili dobar početak još bolje suradnje na izradi strateškog dokumenta i u njegovoj provedbi, rekao je Tomašević.

Tomašević potpisuje Sporazum | Grad Zagreb

Nositelj poslova izrade Strategije je Grad Zagreb, a njome bi se definirao smjer razvoja zagrebačke urbane aglomeracije i predložilo bi se zajedničko djelovanja radi što jednostavnije provedbe projekata koji su zajednički svima na urbanome području. Potpisivanjem Sporazuma od strane svih gradonačelnika i načelnika Urbane aglomeracije Zagreb, gradonačelnika Zagreba, Donje Stubice, Dugog Sela, Jastrebarskog, Oroslavja, Samobora, Svete Nedelje, Svetog Ivana Zeline, Velike Gorice, Zaboka i Zaprešića, te načelnika Bistre, Brckovljana, Brdovca, Dubravice, Gornje Stubice, Jakovlja, Klinča Sela, Kravarskog, Luke, Marije Bistrice, Marije Gorice, Orle, Pisarovine, Pokupskog, Pušće, Rugvice, Stubičkih Toplica, Stupnika i Velikog Trgovišća postavljeni su temelji za daljnju uspješnu suradnju gradova i općina Urbane aglomeracije Zagreb u nadolazećem financijskom razdoblju.

Izdvojeni članak

Zagreb na Slavonskoj aveniji gradi novi nadvožnjak od 150 milijuna kuna, riješit će se prometni čep

Grad Zagreb, središte jedne od četiriju nacionalnih urbanih aglomeracija (UAZ), odlučio je da i u drugome ciklusu obuhvat urbanog područja ostaje nepromijenjen, što omogućuje okvir za usvajanje Strategije razvoja UAZ kao osnove za korištenje sredstava iz mehanizma ITU za razdoblje do 2027., a kojima će se financirati projekti iz područja: Brownfield, kulturna i prirodna baština; Čisti/pametni gradski promet, energetska učinkovitost; Turistička, višenamjenska, poslovna, socijalna, zelena i infrastruktura predškolskog odgoja; Digitalizacija javne uprave, konkurentnost MSP i izrada teritorijalnih strategija s ukupnom nacionalnom alokacijom od 679 mil. eura.

Izdvojeni članak

Dječja bolnica u zagrebačkom Blatu? Projekt od 2 milijarde kuna počet će 2025. godine

Podsjetimo, u proteklome ciklusu (do 2020.) su ugovorena 42 ITU projekta vrijedna oko 180 mil. eura, od čega su 120 mil. bila bespovratna, npr.: StartUp Factory Zagreb – faza II, Projekt Novi Hrvatski prirodoslovni muzej, Revitalizacija vrelovodne mreže, Biciklistička ruta Greenway, Modernizacija pješačkih pothodnika povezanih s javnim prijevozom i drugi.

Copy link
Powered by Social Snap