Pretraga

U Osijeku se gradi druga najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj: Investicija teška 1,7 milijuna eura

A- A+

U Osijeku se gradi koncertna dvorana koja će biti druga po veličini najveća u Hrvatskoj. Za dvoranu, čija gradnja i opremanje doseže 1,7 milijuna eura, novac je osiguralo Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo regionalnog razvoja. To je najveća pojedinačna godišnja investicija Ministarstva kulture.

Koncertna dvorana u izgradnji

Koncertna dvorana u izgradnji | foto: Grad Osijek

Osječki gradonačelnik Ivan Radić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su Koncertnu dvoranu za čije opremanje i privođenje namjeni je Ministarstvo kulture i medija osiguralo 929 tisuća eura. Za Koncertnu dvoranu su već ranije dobili 770 tisuća eura od Ministarstva regionalnog razvoja. Ukupno će tako ova dvorana koštati 1,7 milijuna eura.

– Želim naglasiti da su to najveća sredstva za investicije na godišnjoj razini koje je Ministarstvo kulture ikada dalo i ja se ovim putem na tome zahvaljujem ministrici što je prepoznala važnost ovog projekta. Upravo je to iznos koji nam treba za potpuni dovršetak Koncertne dvorane. Tako dolazimo do vrlo jednostavne računice, a to je da će ova Koncertna dvorana, zahvaljujući ova dva ministarstva, građane grada Osijeka koštati nula kuna, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Izdvojeni članak

[FOTO] Osijek dobiva novu gimnaziju vrijednu preko 100 milijuna kuna: Pogledajte kako će izgledati

Najveća godišnja pojedinačna investicija

Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, kazala je kako su prepoznali sve ono dobro što se u gradu Osijeku događa. Dodala je kako se Ministarstvo može uključiti tamo gdje postoji lokalna inicijativa, a gradonačelnik je zajedno sa svojim suradnicima pokazao veliki interes za razvoj, ne samo kulturne infrastrukture, nego i programa u različitim kulturnim djelatnostima.

– Projekt ove dvorane je nešto što nas jako veseli. To je ove godine naša najveća pojedinačna investicija, a govorim o nacionalnim sredstvima i sigurna sam da ćemo završetkom ove dvorane dobiti jedan, u prvom redu, sjajan koncertni prostor, ali i prostor koji će služiti i za druge namjene, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Dvorana će imati 417 sjedećih mjesta i biti će, nakon koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, druga najveća u Hrvatskoj. Gradonačelnik je kazao kako će biti i najmodernija.

– Ovo su stvarno prekrasne vijesti za sve građane grada Osijeka i Osječko-baranjske županije gdje dižemo kulturu na jednu višu razinu. Pokazujemo i ovime da smo prava, istinska slavonska metropola, dodao je osječki gradonačelnik.

Dovršetak dvorane očekuje se krajem 2024.

Zamjenik osječko-baranjskog župana, Josip Miletić istaknuo je važnost ove dvorane, kako za kulturu tako i za Grad Osijek. Uvjeren je da će rokovi za dovršetak biti ispoštovani.

– Koncertna dvorana ovdje u Gradu Osijeku od izuzetne je važnosti. Nakon dvorane Vatroslava Lisinski u Zagrebu, kao što je Gradonačelnik rekao, bit će najveća i najmodernija i uvjeren sam da će do kraja 2024. godine biti završena i da ćemo svi uživati u onome što kultura u Gradu Osijeku znači i što za kulturu znači takva dvorana, zaključio je zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

Izdvojeni članak

U Osijeku se gradi Islamski centar i džamija s minaretom visokim 25 metara

Osječki gradonačelnik Radić zahvalio je na potpori Ministarstva kulture i ostalim osječkim projektima. Tako je za Hrvatsko narodno kazalište, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, te Gradske galerije kroz Javni poziv javnih potreba u kulturi odobreno 369 tisuća eura, odnosno s Koncertnom dvoranom ukupno 1,3 milijuna eura.

Copy link
Powered by Social Snap