Pretraga

Udruga Resnik protiv skladišta građevnog materijala: Tamo će se proizvoditi opasne mikročestice

A- A+

Udruga za zaštitu okoliša Resnik protiv je namjere Grada Zagreba da se u zagrebačkom Resniku izgradi privremeno skladište građevnog materijala. U udruzi smatraju da takva gradnja nije utemeljena na propisima, da je ekološki i zdravstveno štetna. Tvrde da će se tamo proizvoditi opasne lebdeće mikročestice.

Građevinski otpad

Ilustracija građevni otpad | foto: Pixabay

Predsjednica udruge Resnik, Branka Genzić-Horvat kazala je kako Grad Zagreb realizira daljnju izgradnju još jednog Jakuševca u Resniku. Dodala je kako je to novo opasno, skupo i nepotrebno smetlište posebne kategorije otpada za čiju je izgradnju raspisana javna nabava, a rok za podnošenje ponuda sada i istekao. Istaknula je i kako je riječ o takozvanom ‘privremenom skladištu’ i da je ono privremeno samo po nazivu, prenosi Index.

Genzić-Horvat je rekla kako je posao vrijedan 1.7 milijuna eura (bez PDV-a) sredstava građana Grada Zagreba. Objasnila je kako je to ‘daljnji ustupak gradonačelnika otpadnim građevinskim interesnim grupacijama, na štetu interesa građana’. Tvrdila je da se iza floskule ‘privremenog’ skladišta krije izgradnja niza objekata trajnog karaktera s upravnom zgradom.

Izdvojeni članak

Živite u Zagrebu i ne znate kamo s građevinskim otpadom? Imamo odgovor

Predsjednica udruge Resnik je dodala da će na tom skladištu biti dvije otvorene drobilice građevnog otpada, sa separatorom, obradom građevnog otpada, skladištenjem te još jednim novim odlagalištem građevnog otpada. Smatra kako će se proizvoditi iznimno opasne lebdeće mikročestice koje uzrokuju ogromne probleme sa zdravljem ljudi i okolišem u gusto naseljenom području. Istaknula je da na tom području više od 30 OPG-ova proizvodi hranu i opskrbljuje poljoprivrednim proizvodima Grad i gradske tržnice.

U Gradu Zagrebu ističu kako se radi o privremenoj lokaciji. Objasnili su kako se tu ne radi o deponiju, nego o skladištu u kojem će biti organizirana oporaba građevnog materijala. Riječ je o obvezi koja proizlazi iz Zakona o obnovi i s njim povezanog programa mjera kojom se od jedinica lokalne samouprave tražilo da odrede lokaciju i način zbrinjavanja materijala prilikom obnove od potresa.

Izdvojeni članak

Odvoz šute: Kako se kreću cijene i o čemu ovise?

Slijedom toga, Gradska skupština je donijela odluku o lokaciji koja je pomno prostudirana. Nalazi se na predjelu Žitnjaka, sjeverno od pročistača otpadnih voda, uz Čulinečku cestu. U Generalnom urbanističkom planu ta zona nosi oznaku ‘I’ – Industrija, a na toj lokaciji već se nalazi betonara s pripadajućim deponijem građevinskog materijala.

Copy link
Powered by Social Snap