Pretraga

Uskoro velika novost za sve države članice EU: Postavit će se minimalni energetski standardi za sve zgrade

A- A+

Uskoro će i već izgrađene zgrade u državama članicama EU biti zakonski obvezne zadovoljiti minimalne energetske standarde. Novost je to koja će se početi primjenjivati u 2027. godini, a nacrti propisa će biti objavljeni u nadolazećem tjednu.

Zastave Europske unije

Zastave Europske unije, Europska komisija | foto: Unsplash

Kako piše Dezeen, od 2027. godine, sve zgrade će morati zadovoljiti uvjete energetske klase E kako bi se mogle prodavati ili iznajmljivati, a do siječnja 2033. godine će morati biti u klasi C. Predloženi zakoni se spominju u nacrtima direktive koje je EU planirala objaviti 14. prosinca, a koji su procurili Euractivu.

– Svaka država članica će ustanoviti minimalne standarde energetske učinkovitosti, što vodi do renovacije već postojećih zgrada. Standardi će se početi primjenjivati najkasnije u 2027. godini. Do 2035. godine, cijeli nacionalni fond zgrada bi trebao biti unutar minimalnih standarda energetske učinkovitosti, piše u dokumentu.

Nacrt direktive također zahtijeva da do 2030. godine sve nove strukture moraju imati ‘nultu-emisiju’, s time da javne zgrade moraju doseći taj standard već u 2027. godini. Ako bi prošla, ova direktiva bi zamijenila već postojeće dugoročne strategije za renovaciju zgrada s novim, jačim akcijskim planom koji cilja na to da se standardi emisije spuste na nulu u svijetu gradnje, već do 2050. godine.

Izdvojeni članak

Program energetske obnove zgrada koje imaju status kulturnog dobra za razdoblje do 2030. na javnom savjetovanju

– Svaka država članica će ustanoviti akcijski plan za renovaciju zgrada kako bi promovirala renovaciju nacionalnog fonda stambenih i nestambenih zgrada, javnih i privatnih, u visoko energetski učinkovit i dekarbonizirani fond zgrada do 2050. godine, s ciljem transformacije već postojećih zgrada u zgrade s nultom emisijom, piše u direktivi.

Akcijski planovi bi trebali biti poslani Europskoj Komisiji na odobravanje do 2025. godine, i zatim svakih pet godina nakon toga.  Trebali bi pripremiti ‘plan s domaćim ciljevima i mjerljivim pokazateljima napretka [za različite tipove zgrada], imajući na umu cilj postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine’. Države bi postavile ciljeve na energetsko trošenje i emisije stakleničkih plinova iz zgrada za 2030., 2040. i 2050. godinu.

Dokument se ne fokusira na , već predlaže akcijski plan koji mora uključivati mjere koje ciljaju na ‘smanjenje cijelog ciklusa emisije stakleničkih glasova u izgradnji, obnovi, radu i kraju životnog vijeka zgrada’. Istraživanje koje je prošle godine objavila Europska Komisija je pokazalo da je oko 75% zgrada u EU energetski neučinkovito.

Zgrade su zaslužne za otprilike 40% potrošnje energije u bloku i za 36% emisije stakleničkih plinova, s time da se EU obvezala smanjiti emisije na ‘neto-nulu’ do 2050. godine.

Copy link
Powered by Social Snap