Pretraga

Veliki projekti u Kutini: Potpisan ugovor za pročistač vode, radovi na povećanju deponija

A- A+

Kutina je još jedan u nizu manjih gradova u kojima se trenutno odvijaju veliki projekt. Tako su u tijeku radovi na projektu povećanja kapaciteta deponija, a potpisan je i ugovor o projektiranju i izgradnji pročistača voda u okviru projekta Aglomeracija Kutina.

Radovi na projektu povećanja kapaciteta deponije u Kutini, foto: Grad Kutina

Ugovor o projektiranju i izgradnji pročistača voda u okviru projekta Aglomeracija Kutina potpisali su predstavnici nositelja projekta tvrtke Moslavine d.o.o., direktor Mijo Šepak i izabranog izvođača radova tvrtke Esotech iz Velenja, direktor Marko Škoberne. U okviru projekta Aglomeracija Kutina na području Grada Kutine bit će obnovljeno i izgrađeno ukupno 78 km nove vodovodne mreže te 46 km kanalizacijske mreže.

Izgradnja novog, modernog pročistača voda ključan je projekt za cijeli projekt Aglomeracije Kutina, naglasio je Mijo Šepak, direktor Moslavine d.o.o. Napomenuo je kako je riječ o ekološki prihvatljivom i energetski učinkovitom pogonu čiji je kapacitet projektiran za 23 tisuće stanovnika. Novi pročistač otpadnih voda u Kutini gradit će se na mjestu sadašnjeg, u Sisačkoj ulici, kod izlaza na auto-cestu. Pročišćene otpadne vode ispuštat će se u Ilovu te će imati najmanji mogući utjecaj na okoliš i prirodu što je važno za zaštitu Parka prirode Lonjsko polje.

Izdvojeni članak

U Kutini se intenzivno radi: Izgradnja poslovno-stambene zgrade i mosta u punom jeku

Na javnom natječaju najprihvatljivija je bila ponuda slovenske tvrtke Esotech iz Velenja. Marko Škoberne zahvalio je na povjerenje te je izrazio uvjerenje kako će uz dobru suradnju projektiranje i izvođenje radova proteći u rokovima na zadovoljstvo svih sudionika u projektu. Izgradnja novog pročistača otpadnih voda u Kutini započet će početkom iduće godine te će trajati dvije godine. Vrijednost je projekta 97,8 mil. kn. Iz EU fondova projekt se sufinancira sa 69,1 mil. kn.

Projekt Aglomeracija Kutina najveći je infrastrukturni projekt na području Grada Kutine u proteklih pola stoljeća, naglasio je Zlatko Babić gradonačelnik Kutine. Podsjetio je kako će veliki dio naselja na području Grada konačno dobiti vodovod i kanalizaciju. Rekao je kako moderni i ekološki pročistač voda zaokružuje ovaj projekt koji je od velike važnosti za poboljšanje kvalitete života građana Kutine i zaštitu prirode.

Ugovor o projektiranju i izgradnji pročistača voda u okviru projekta Aglomeracija Kutina, foto: Grad Kutina

Povećanje kapaciteta deponija

U Kutini su trenutno i u tijeku radovi na projektu povećanja kapaciteta deponija. Cijena ugovorenih radova je nešto malo više od 5,5 milijuna kuna, od čega čak 80 % sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je zajednica ponuditelja KOSTAK d.d. iz Krškog s podružnicom u Zagrebu i Opera groupa d.o.o. iz Zagreb.

Spomenutim radovima proširit će se, odnosno nadograditi, deponij neopasnog otpada otvaranjem zapadne zatvorene plohe odlagališta izvođenjem kompletnih brtvenih slojeva i obodnih nasipa, spajanjem sa sadašnjom radnom plohom koja je aktivna, te će biti izvršeno podizanje cjelokupne visine odlaganja otpada za oko 10 m.

Kapacitet takvog proširenja nadogradnje je oko 120 000 m3 otpada, čime će se utjecati na poboljšanje i dugotrajnost zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Kutine. Rok za završetak radova je godinu dana od uvođenja u posao (siječanj 2022. godine), a prema svemu viđenom radovi teku u skladu sa terminskim planom izvođenja.

Copy link
Powered by Social Snap