Pretraga

Veliko poskupljene plina za tvrtke u Zagrebu, cijene rastu tri do četiri puta

A- A+

U jeku poskupljenja goriva poskupljuje i cijena plina za poslovne korisnike Gradske plinare Zagreb. Plinara je propustila ugovoriti dovoljne količine plina u vrijeme kad mu je cijena bila puno niža pa će daljnju nabavu morati vršiti po višestruko višoj cijeni.

plinovod | izvor: unsplash

Veliko poskupljenje odnosi se na sve korisnike iz kategorije  poduzetništva, koji plin nabavljaju od Gradske plinare Zagreb, a cijene će rasti višestruko. S početkom od 01. studenog na snagu stupa privremena mjera poskupljenja koja će trajati 5 mjeseci, to jest do 31. ožujka 2022. godine. Odluka o jednostrano uvjetovanom poskupljenju ne podliježe cijenama ugovorenim u već postojećim ugovorima te će korisnicima koji se ne žele prilagoditi poskupljenju biti omogućen raskid ugovora bez dodatnih troškova.

Na radikalnu odluku iz Gradske plinare Zagreb odlučili su se kako bi osigurali opstanak tvrtke, koja bi se prema procjenama iznesenim u Jutarnjem listu u protivnom mogla suočiti s gubitcima u iznosu i do 200 milijuna kuna. Takvi troškovi potencijalno bi ugrozili opstanak tvrtke u sklopu Holdinga, koja trenutno zapošljava oko 130 radnika. Radnici su pisali Upravi kako bi istražili tko snosi odgovornost za riskantan potez koji je rezultirao drastičnim poskupljenjem.

plinski tank | izvor: unsplash

Naime, Gradska Plinara propustila je ugovoriti dovoljne količine plina na početku godine kad je njegova cijena bila višestruko jeftinja i iznosila oko 27 eura, dok je svega pola godine kasnije ona narasla i do 140 eura po megavatsatu. Razlog tome je bila pogrešna špekulacija da će cijena plina dodatno pasti te biti povoljnija za nabavu kroz ljetne mjesece. Posljedice takve procjene u konačnici najviše će se odraziti na same potrošače koji će narednih mjeseci plin nabavljati po tri do četri puta većoj cijeni nego do sad.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj raste plin za 25 posto? EU priprema veliki zeleni potez

No, čak i ako se korisnici odluče za raskid ugovora teško da će u ovom trenu uspjeti pronaći jeftiniju alternativu jer trenutne cijene plina dosežu rekordne brojke.  Slovenski Petrol također je najavio kako će od 01. prosinca značajno povisiti cijenu plina za poslovne korisnike.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap