Pretraga

Gradnja u Rijeci postaje skuplja: Komunalni doprinos raste za 10 posto

A- A+

Dok bageri na gradilištima kopaju temelje za nove infrastrukturne projekte diljem Rijeke, investitori koji tek planiraju svoje projekte na ovome području susrest će se s povećanjem cijene komunalnog doprinosa, jednokratne naknade koju plaćaju pri izdavanju građevinske dozvole. Posljednji je put u Rijeci visina komunalnog doprinosa regulirana i utvrđena 2019. godine, a od onda su znatno porasle cijene građevinskog materijala i stanova na tržištu. Temeljni koeficijent za izračun doprinosa će se povećati za 10 posto.

Kantrida Rijeka

Kantrida Rijeka | Foto: Saluto-Team screenshot

U Rijeci će se povećati komunalni doprinos, izvijestio je riječki gradonačelnik Marko Filipović. Prijedlog za povećanje upućen je u javnu raspravu, a na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća vjerojatno će se naći u prosincu. Osobe koje grade objekt kojim rješavaju svoje stambeno pitanje oslobodit će se plaćanja komunalnog doprinosa.

– Iznos od komunalnog doprinosa je znatan prihod Grada, a koristi se namjenski, prvenstveno za uređenje komunalne infrastrukture, rekao je Filipović.

Izdvojeni članak

Riječani nezadovoljni izborom nove gradske pročelnice za urbanizam, zamjeraju joj nestručnost

Plaćanja ovog doprinosa moći će se osloboditi objekti koji se grade po modelu poticane stanogradnje ili drugog oblika u smjeru priuštivog stanovanja. Temeljni koeficijent za izračun doprinosa povećat će se za 10 posto te će se svi koeficijenti odsad obračunavati na razini najviših dosadašnjih, za ugostiteljstvo i trgovačku djelatnost. No za neke objekte u gradnji će se obračunavati postotna umanjenja, poput onih za proizvodnu i industrijsku namjenu, za zdravstvo ili školstvo, prenosi Index.hr.

Po izračunu temeljenom na prošlogodišnjem uplaćenom komunalnom doprinosu, po novim koeficijentima bi prihod od ove stavke bio 39 posto veći.

Kao dokaz enormnih cijena nekretnina, pogledajte popis kvartova u Hrvatskoj s najskupljim stanovima na kojem su se našli i neki riječki kvartovi.

Copy link
Powered by Social Snap