Pretraga

Video: Zašto dolazi do sukoba između arhitekata i investitora?

A- A+

Mladi arhitekt Ardian Karlo Gashi je u prvoj epizodi “Bauštela.hr” podcasta prenio svoja iskustva i mišljenja o vječnom sukobu između arhitekata i investitora u kojem se suprotstavljaju kreativne vizije i praktični zahtjevi. Otkrio je da arhitektonsko putovanje od vizije do realizacije može itekako biti zahtjevno. Gashi je inače poznat po inovativnim arhitektonskim rješenjima za nogometni stadion Lokomotive na zagrebačkoj Kajzerici koja je iznio u svojem diplomskom radu.

Ovaj je perspektivni mladi arhitekt u prvom “Bauštela.hr” podcastu spomenuo da bi u idealnom svijetu investitori na temelju prethodnih radova i tendencija arhitekata morali uspjeti pronaći idealnog arhitekta za vlastiti projekt. Tako bi pronašli arhitekta koji razmišlja isto kao i oni.

Gashi smatra da su sve građevine dio naših gradova i njihovih identiteta te da se svi ljudi povezuju sa svojim gradovima. Dao je i primjer zbog čega dolazi do sukoba između arhitekata i investitora.

– Imate izvođača koji smatra da je neki proizvod napravljen dobro, a možda nije i sad bi tu zapravo arhitekt trebao biti taj koji štiti interes investitora, a ne može štititi interes investitora zato što izvođač ima u samom procesu gradnje malo preveliku moć utjecati na neke stvari poput manipuliranja rokovima, rekao je arhitekt Gashi.

Izdvojeni članak

Arhitekt Gashi: Stadion na Maksimiru nalazi se na idealnom mjestu

Zaključio je da ukoliko investitor nije dovoljno čvrst, arhitekt ostaje nemoćan. Onda se, po Gashiju, događaju one situacije gdje ravni krovovi počnu prokišnjavati nakon dvije godine jer ih je izvodio netko tko ili nije stručan ili nije bio zainteresiran to napraviti kako treba.

Cijelu epizodu podcasta možete pogledati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap