Pretraga

Vrata Zadra: Potencijalni projekt od 110 milijuna eura Zadranima bi donio pregršt komercijalnog i javnog sadržaja

A- A+

Projekt koji budi kontroverze još od 2008. godine, kako prenosi Zadarski.hr, konačno bi trebao krenuti u realizaciju. Vrata Zadra bi se trebala graditi od uvale Jazine do Kolovara te od utvrde Forte do Opće bolnice Zadar, a ako se sve na koncu doista realizira, bit će to najveći projekt petog najvećeg hrvatskog grada u posljednjih 200 godina. U planu je da se projekt vrijedan 110 milijuna eura, koji osim komercijalnog uključuje i javni sadržaj, završi do konca 2025. godine.

Zadar | Pixabay

Ivica Nevešćanin za Zadarski.hr prenosi, kako kontroverze oko projekta postoje još od arhitektonsko-urbanističkog natječaja iz 2008. godine.Tada odabrani rad Nikole Bašića, mnogi su okarakterizirali kao namještenu pobjedu. Vrata Zadra su se već trinaest godina pokušavala ‘odškrinuti’, ali ni za vrijeme mandata Kolege, Vrančića i Kalmete ništa se značajnije nije dogodilo. Aktualni gradonačelnik, Branko Dukić, u svom je mandatu najavio pokretanje projekta. Iako je Dukić već na drugom mandatu, značajnijih promjena još uvijek nema, međutim neke naznake, koje Zadranima bude optimizam, su svakako snažnije nego prije.

Projekt je dugo tražio investitore

Nevešćanin nadalje donosi, kako je projekt svoje investitore tražio na velikim sajmovima. Nije ih dobio uslijed omjera komercijalnog i javnog sadržaja, koji je za njih bio nepovoljan, s obzirom na previše javnog sadržaja poput izgradnje velike podzemne garaže, prokopa kanala, kongresne dvorane, novog kazališta i dormitorija za studente i liječnike obližnje bolnice. Sve je dodatno otežano neriješenim pitanjem vlasništva zemljišta, koje je podijeljeno između Države i Grada Zadra.

Površine planiranih objekata u sklopu projekta | foto: Marinaprojekt

– Generalno, Zadar mora raditi iskorake, kao što je napravio s kompleksom bazena i dvoranom na Višnjiku, novom lukom u Gaženici, spojnom cestom Zadar-Zadar2, Sveučilištem i drugim kapitalnim projektima važnim za ovaj grad. Jedan od takvih iskoraka je i projekt Vrata Zadra. Bašićev rad nije komercijalan, sadrži mnoštvo javnih sadržaja koji se mogu financirati iz EU fondova, ili iz komunalnog doprinosa, ali može i kreditom koji je Grad Zadar bio digao za izgradnju SC “Višnjik” i vratio, riječi su bivšeg gradonačelnika Božidara Kalmete u izjavi za Zadarski.hr.

U međuvremenu je na osnovu Bašićeve ideje, pokrenut plan urbanističkog uređenja Ravnica, što je kasnije uvršteno u prostorni plan grada. Do većeg koraka dolazi 2018. godine, kada gradonačelnik Dukić plaća studiji HD Consultinga za procjenu potencijala teritorija Ravnica.

Izdvojeni članak

Najveći infrastrukturni projekt na području Zadarske županije vrijedan 486 milijuna kuna

Ništa prije konzervatorske ponude

Dvije godine nakon, gradonačelnik je zamolio Bašića da obnovi svoju verziju projekta. Optimizirana verzija je uz neke promjene, suštinski zadržala svoje temeljne odrednice. Projekt u realizaciju ne može krenuti prije gotove konzervatorske podloge, najvažnijeg urbanističkog plana.

– Prometnu studiju nismo još prezentirali javnosti jer smo čekali konzervatorsku podlogu. Njenu izradu Grad će financijski pomoći s obzirom na to da Ministarstvo kulture, uz probleme s potresom na Banovini i u Zagrebu, neće lako moći odvojiti potrebna sredstva. i u Zagrebu, neće lako moći odvojiti potrebna sredstva, komentirao je za Zadarski.hr gradonačelnik Dukić.

– Od natječaja iz 2008. godine do danas, Ravnice su postale dio zaštitne tzv. buffer zone, područje šireg očuvanja fortifikacijskog sustava. Takva je bila i splitska riva pa UNESCO nije imao ništa protiv njezina uređenja. Dapače, Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a je smatrao da je to izvedivo. Dakle nije pitanje smije li se intervenirati, nego kako, izjavio je konzervator Miljenko Domijan za Zadarski.hr.

Idejni izgled projekta | foto: Marinaprojekt

Sve bi trebalo završiti do 2025. godine

Novac će projekt crpiti iz više izvora: od komunalnog doprinosa, europskih fondova do kredita koji će podići Grad Zadar. Cijena izgradnje kreće se od 90 do 110 milijuna eura, no još uvijek se ne zna koliko ide za javne, a koliko za komercijalne sadržaje. Kompletiranje projekta očekuje se do konca 2025. godine, prenosi Zadarski.hr.

– Taj prostor je moguće najvrjedniji prostor koji nam predstoji definirati i iz tog razloga smo svi maksimalno oprezni i dobro da je tako. Nestrpljiv sam jer sam svjestan potencijala i značaja za grad, no tu jednostavno ne smije biti pogreške. Projekt će duboko obilježiti identitet grada i na koncu izrada plana, osim struke koja je do sad na njemu radila, podrazumijevat će i široku javnu raspravu kroz koju će svi imati prostor za vlastiti doprinos. Veliki projekti su uvijek izdvajali Zadar od drugih, nema dvojbe da će tako i ovaj koji je izuzetno kompleksan od samog početka, zaključne su rečenice gradonačelnika Dukića.

Copy link
Powered by Social Snap