Pretraga

Zaboravite na štemanje: Na Ruđeru osmislili lasersku bušilicu, očekuje se serijska proizvodnja

A- A+

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković osmislili su lasersku bušilicu koja bi trebala poslati u zaborav do sada veoma bučno probijanje zidova. Sve tvrtke zainteresirane za kupnju laserskog stroja moći će poslati ponudu Institutu, ali i iz prve ruke testirati uređaj kroz idućih mjesec dana do 1. svibnja.

Foto: Unsplash

Stroj na kojem su zadnje dvije godine predano radili znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković napokon je doveden do završne faze, a njegovi kreatori kažu kako je u stanju probiti 10 puta jače konstrukcije od obične bušilice, iako je sam uređaj dvostruko manji i kompaktniji.

– Ovo je jedan od prvih izuma kroz novi projekt kojim Institut Ruđer Bošković radi na inovacijama koje će se moći otkupiti. Već smo dobili nekoliko ponuda za lasersku bušilicu koju smo nazvali ‘Bandidos I’ te se očekuje da bi ulagač s najvišom ponudom u serijsku proizvodnju mogao krenuti do kraja ove godine, priopćili su iz Instituta.

Ovakvi strojevi nisu novost

Laserska bušilica svakako bi olakšala rad građevinskim radnicima s obzirom na to da je rukovanje s njom puno jednostavnije, a bušenje se vrši na mnogo precizniji način.

Strojevi opremljeni laserima svakako nisu novost u građevinskom sektoru te se u razvijenijim zemljama koriste već zadnjih nekoliko godina, ipak ovo je prvi put da su znanstvenici i inženjeri uspjeli napraviti stroj dovoljno malen i kompaktan, a dovoljno razoran i sposoban za duboku devastaciju zida.

Sve tvrtke zainteresirane za kupnju laserskog stroja moći će poslati ponudu Institutu ali i iz prve ruke testirati uređaj kroz idućih mjesec dana do 1. svibnja.

Više zanimljivih vijesti objavljenih na prvi april pročitajte ovdje:

Izdvojeni članak

Prvotravanjske šale izazvale lavinu reakcija: Evo što smo vam sve podvalili

Copy link
Powered by Social Snap