Pretraga

Zagrebački metro: Glavna stanica na Europskom trgu, a financiranje iz fondova

A- A+

Ideja o izgradnji zagrebačkog metroa po medijima se spominje još od mandata Milana Bandića. No, jasno je da se radi o jednom, u najmanju ruku, zaista zanimljivom, ali za neke i bizarnom projektu. Za gosta četvrte epizode podcasta Bauštela.hr, arhitekta Ottu Barića, ova ideja čini se izvediva. Barić je autor mnogobrojnih arhitektonskih projekata diljem hrvatskog glavnog grada pa je uvijek zanimljivo čuti što ovako iskusan arhitekt ima za reći o zagrebačkoj infrastrukturnoj temi.

Otto Barić u Bauštela.hr podcastu | Foto: Bauštela.hr

Poznati arhitekt Otto Barić je u podcastu Bauštela.hr pričao o potrebi izgradnje zagrebačkog metroa. Centralna zona grada Zagreba i Ilica jako teško podnose tramvajski promet. Tim gore jer se po njemu 70 posto zagrebačkog tramvajskog prometa odvija upravo na tom području, oko Trga bana Jelačića. Zbog toga misli da je potrebno aktivirati vezu istok-zapad kakva postoji u željezničkom prometu, od Zaprešića pa sve do Sesveta i Dugog Sela.

Isto tako, trebalo bi početi razvijati i ozbiljno razmišljati o metrou, odnosno spuštanju prometa. Barem u ovoj zoni od Kvatrića do Črnomerca. Jedna istok-zapad gornja transverzala, samo ispod zemlje. To po njemu nije nikakav problem izvesti. Spomenuo je i primjer bugarske Sofije koja ima tri linije podzemne željeznice. Treća je 80 posto sufinancirana europskim novcem.

Izdvojeni članak

Otto Barić: Zagreb je spreman za metro, barem od Kvatrića do Črnomerca!

– Ona je na 25, 30 metara ispod, znači ne dira ništa. Jedini dodir grada s podzemnom željeznicom je na mjestima stanica. Ja sam pratio baš kroz tih desetak godina u Kataru njihovu izgradnju podzemne željeznice. Oni su u pet godina izgradili četiri linije. Cijeli grad su premrežili, iako oni de facto nemaju uopće korisnika za to. Mislim, to sada koristi samo njihova radna snaga, primjećuje Barić.

Dodao je da se sjeća kada je pobijedio na natječaju za izgradnju zagrebačkog Ban centra. Tom su prilikom predvidjeli izgradnju podzemne garaže za 600-tinjak automobila koja bi po njegovom mišljenju riješila problem parkinga u strogom centru grada. Ogromna garaža ispod Europskog trga. Bilo im je rečeno da tako nešto ne dolazi u obzir. Tamo moraju ostati taksi službe i ostali promet.

– U toj fazi nije bilo pješke zone. Ja sam bio na razgovoru s Bandićem koji je rekao jasno i glasno da nam to ne da zato što će tamo biti centralna glavna stanica zagrebačkog metroa. Svašta je on rekao i svašta je napravio, ali je razmišljao i promišljao grad. Imao je on neku ideju. Mislim da ta pozicija može biti ispod Europskog trga, zaključio je Barić.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao arhitekt Otto Barić pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap