Pretraga

Otto Barić: Zagreb je spreman za metro, barem od Kvatrića do Črnomerca!

A- A+

Bauštela.hr podcast ugostio je poznatog hrvatskog arhitekta Otta Barića koji već više od 40 godina projektira kuće i rekonstruira hotele diljem Hrvatske i Europe. Barić je govorio o zagrebačkim arhitektonskim problemima, te o načinima na kojima bi im on doskočio. Od ideje izgradnje zagrebačkog metroa, do važnosti Zagreba na Savi. Također, dotaknuo se nepresušne teme sumnjivog miješanja politike u odluke oko gradnje u Zagrebu i uvijek recentnog pitanja, izgradnje nacionalnog stadiona. U podcastu saznajte hoće li i kada biti izgrađeni svi obećani stadioni u Hrvatskoj.

Otto Barić u Bauštela.hr podcastu | Foto: Bauštela.hr

Arhitekt Otto Barić projektirao je niz obiteljskih kuća u Zagrebu, Splitu, Novom Mestu, Karlovcu i ostalim gradovima. Realizirao je interijere robnih kuća u Sofiji, Reykjaviku, Helsinkiju, Linzu i Beču. Zatim niz stambenih i poslovnih objekata u Zagrebu, Leipzigu, Chemnitzu i Weissenfelsu. Rekonstruirao je Hotel Esplanade u Zagrebu i hotel Astoria i Palme u Opatiji. Ovaj iskusni arhitekt s mnogo realiziranih graditeljskih poduhvata iza sebe, u podcastu je govorio o realiziranim i nerealiziranim projektima u gradu Zagrebu i izgradnji stadiona na Maksimiru.

Također, osvrnuo se na GUP Grada Splita, ali i brojnu problematiku vezanu uz hrvatsku metropolu, primjerice, zašto je Zagrebtower trebao biti 8 katova viši, želji da se realizira Zagreb na Savi, pomanjkanju sustavnog promišljanja kada je u pitanju pješačka zona u Zagrebu i drugim zanimljivim temama poput Milana Bandića, ozbiljnom promišljanju uvođenja metroa od Kvatrića do Črnomerca te postupku izgradnje samog metroa.

– Isto tako, trebalo bi početi razvijati i ozbiljno razmišljati o metrou, odnosno spuštanju prometa, barem u ovoj zoni. Od Kvatrića do Črnomerca. Evo, u Sofiji su imali dvije linije podzemne željeznice, treća je 80 posto napravljena EU sredstvima. Samo treba imati projekt i treba ga pripremiti tako da on bude prihvatljiv za EU sredstva, primijetio je u podcastu Otto Barić.

Saznajte što Otto Barić naziva velikim hrvatskim problemom, što se dogodilo sa skupinom arhitekata koja se okupila nakon potresa u Zagrebu i napravila pilot projekt BLOK 19 te kako je isti bio odbačen od nove gradske vlasti. Govorio je o ideji da se izgradi manji nogometni stadion, nacionalnom stadionu, crkavama oko Maksimira te o reprezentaciji koji mora biti blizu svojih navijača. O temi micanja stadiona na Maksimiru na novu lokaciju govorio je u jednom od ranijih podcasta Ardijan Karlo Gashi.

Izdvojeni članak

Tomašević ima plan kako izgraditi stadion u Maksimiru privatnim novcem

–  Često se spominjao taj nacionalni stadion, to je nešto što je isto prevaziđeno. Reprezentacija treba biti blizu svojim navijačima i ona treba igrati širom Lijepe naše. Po meni i njima treba stadion tek tako da oni mogu odigrati neku laganu pripremu, utakmicu. Ne trebaju njima tribine, rekao je arhitekt Otto Barić.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao arhitekt Otto Barić pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap