Pretraga

Zaključak afere Vrtovi svjetla: Podignuta optužnica protiv Lončarića i bivšeg ravnatelja HRT-a

A- A+

Afera Vrtovi svjetla se napokon privodi kraju – USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv bivšeg ravnatelja HRT-a, Kazimira Bačića, i zagrebačkog poduzetnika, Milana Lončarića. Optuženi su za počinjenje kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecaja.

Vrtovi svjetla, foto: bauštela.hr | Marko Matijević

Lončarića se tereti da je s glavnim ravnateljem HRT-a dogovorio da će isti korištenjem svog utjecaja posredovati s pokojnim Bandićem, kako bi mu mogao ishoditi potrebne suglasnosti, dozvole i rješenja, neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta, a sve s ciljem za legalizaciju već izgrađenih objekata, kao i iza izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava.

Bačić je trebao koristiti i svoj utjecaj kako bi mu osigurao povoljne uvjete za financiranje projekata, a ovaj bi u zamjenu bio novčano nagrađen, baš kao i tadašnji gradonačelnik. Kako izgledaju vrtovi svjetla možete pogledati ovdje.

Nagrada od 50 tisuća eura

Lončarić je Bačića za to nagradio s pedeset tisuća eura, a pokojni gradonačelnik je osobno i posredstvom posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba tražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji podnesenim zahtjevima Lončarićevih društava.

Tražio je i da se neistinito navede da toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu iako za to nije bilo osnove, sve s ciljem rušenja i povećanja mogućnosti gradnje. Lončarić je Bačića nagradio i sa stanom u vrijednosti od najmanje 135.510 eura.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Vrtovi svjetla zbog kojih je pao i ravnatelj HRT-a danas izgledaju kao jezero

Priopćenje Uskok-a

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1947., 1961.) zbog počinjenja kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem.

Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od ožujka 2020. do 29. lipnja 2021. u Zagrebu, kao osnivač i odgovorna osoba te stvarni voditelj poslovanja više trgovačkih društava, a nakon što je bezuspješno pokušao ishoditi odgovarajuće suglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata kao i za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, dogovorio s II. okr., glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT), s kojim je i obiteljski povezan, da će korištenjem svog društvenog utjecaja kojeg uživa kao višegodišnji glavni ravnatelj HRT-a posredovati prema tadašnjem (sada pokojnom) gradonačelniku Grada Zagreba kako bi ovaj na temelju svog službenog položaja i autoriteta osigurao ishođenje potrebnih suglasnosti, dozvola i rješenja neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta.

Ujedno je dogovorio da će II. okr. svojim utjecajem i autoritetom glavnog ravnatelja HRT-a, koji je važan komitent komercijalnih banaka u Hrvatskoj, posredovati prema odgovornim osobama banaka radi ishođenja kredita pod što povoljnijim uvjetima u svrhu financiranja projekata društava I. okr., dok će I. okr. kao protuuslugu za navedeno novčano nagraditi II. okr. i tadašnjeg gradonačelnika.

Izdvojeni članak

USKOK otkrio detalje o slučaju Vrtovi svjetla zbog kojeg je ‘pao’ ravnatelj HRT-a

U cilju realizacije opisanog dogovora, II. okr. je u više navrata tražio od tadašnjeg gradonačelnika da svojim autoritetom posreduje kod službenih osoba Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kako bi izdao potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava I. okr., neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Za to je I. okr. putem II. okr. tadašnjem gradonačelniku predao 50.000 eura, dok je tadašnji gradonačelnik osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji podnesenim zahtjevima društava I. okr., bez obzira na propisane uvjete te izda odgovarajuće dokumente kojima bi se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u kulturno zaštićenoj zoni u Zagrebu te tako društvu I. okr. pribavi korist.

Također je od njega zatražio da se u odgovarajućim dokumentima, sukladno traženju I. okr., neistinito navede kako se toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu iako za to nije bilo osnove, što su tadašnji gradonačelnik, I. i II. okr. znali, sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i time omogućilo rušenje te povećala mogućnost gradnje i tako društvima I. okr. pribavila korist.

Radi realizacije dogovora s I. okr., II. okr. se obraćao i odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj sa zahtjevima za odobrenje kredita društvu I. okr. pod što povoljnijim uvjetima za financiranje izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, za što je I. okr. nagradio II. okr. kupnjom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti od najmanje 135.510 eura.

Copy link
Powered by Social Snap