Pretraga

ZET daje 40 milijuna eura za novi vozni park, stižu Končarovi tramvaji

A- A+

Na zagrebačke tračnice, nakon 15 godina stižu novi tramvaji. U sklopu projekta vrijednog 47,2 milijuna eura, ZET-ov vozni park obogatit će novi model, NT 2400, a prva tri tramvaja već su u proizvodnoj liniji Končara – u različitim fazama dovršenosti. Ugovor za novih 20 niskopodnih tramvaja koje bi Grad Zagreb trebao dobiti, ZET i Grad Zagreb potpisali su u lipnju 2023. godine, a Zagreb očekuje još 40 tramvaja, znači, vozni park obogatit će ukupno 60 potpuno novih tramvajskih vozila. Javni natječaj za pitanje javne nabave za preostale tramvaje trebao bi biti raspisan u svibnju. Novi vozni park na tramvajskoj pruzi se očekuje već od proljeća iduće godine, ako ne i prije.

novi Končarov tramvaj | foto: Grad Zagreb

Za četrdeset milijuna eura, ZET-ov vozni park obogatit će posve novi model, NT 2400, a natječaj za idući ‘korpus’ trebao bi biti raspisan u svibnju, naveli su iz ZET-a. ZET će ‘ponoviti’ vozni park s 20 tramvaja, od kojih su prva tri već u proizvodnji Končara, i to u različitim fazama dovršenosti.

Zagrebačkim tračnicama novi tramvaji trebali bi krenuti voziti već na proljeće iduće godine, moguće i nešto prije, a gradska uprava planira nabaviti još 40 novih tramvajskih vozila, što znači da bi nakon 15 godina Zagreb trebao dobiti ukupno 60 novih tramvaja. Prva tri od 20 novih niskopodnih tramvaja ZET-u bi mogla biti isporučena iduće proljeće, a za preostale tramvaje pitanje javne nabave trebalo bi biti riješeno do kraja ove godine, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Novi tramvaji prvi put nakon 15 godina

Ugovor za 20 novih niskopodnih tramvaja, podsjetimo, ZET i Grad Zagreb potpisali su još prošle godine u lipnju, kada je bilo utvrđeno da će se svakog mjeseca isporučivati po četiri nova vozila. Danas su direktor ZET-a Marko Bogdanović, predsjednik uprave Končar – Električna vozila Josip Ninić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavili status proizvodnje novog Niskopodnog tramvaja NT 2400 koji tvrtka Končar radi za Grad Zagreb. Prva od dvije ranije serije Končarovih tramvaja koje voze Zagrebom, podsjećamo, iz 2005. je, a druga, NT 2300 vozi Zagrebom 14 godina.

Izdvojeni članak

Velika rekonstrukcija tramvajskog okretišta Mihaljevac, radi se baš sve novo

– Na proizvodnim linijama Končara upravo se izrađuju prva tri od 20 novih niskopodnih tramvaja koji će ZET-u biti isporučeni na proljeće sljedeće godine, a možda i ranije. Osim ovih 20, Grad će nabaviti još 40 novih tramvaja, što čini ukupno 60 novih tramvaja nakon što se 15 godina nije nabavio nijedan tramvaj. Postupak nabave za dodatnih 20 tramvaja bit će raspisan sljedeći mjesec, dok je za preostalih 20 postupak nabave planiran do kraja ove godine, najavio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Riječ je o projektu vrijednom 47,2 milijuna eura, financiranom većim dijelom iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, a kad novi tramvaji budu spremni za zagrebačke tračnice, označit će prvi put nakon 15 godina da novi tramvaji dolaze na zagrebačke tračnice. Zagrebački raniji noviji modeli tramvaja su NT 2200 i NT 2300, a očekuje se da će NT 2400 biti najmodernija vozila po tehnološkim inovacijama i principom smanjene potrošnje električne energije.

Imat će spremnike energije za smanjenje potrošnje

U novom modelu tramvaja NT 2400 koji će biti dužine 20,8 m moć će se voziti za 115 putnika, a tramvaji će u vožnji postizati brzinu do 70 km/h. Bit će predviđena i mjesta za prijevoz osoba s invaliditetom zbog čega će imati platformu za ulaz invalidskih kolica. Isto tako, tramvaji će imati kamere, USB priključke, sustav za brojanje putnika, video nadzor, a kao vijek eksploatacije predviđa se period od 35 godina. Dodatna novost spremnici su energije čime se smanjuje potrošnja električne energije i daje mogućnost nastavka prometovanja i u slučaju kvara na naponskoj mreži.

Gradonačelnik Tomašević podsjetio je kako će se, uz nove tramvaje tramvajska mreža u Zagrebu širiti prvi put nakon dva desetljeća. Kako je napomenuo, za Sarajevsku i Heinzelovu u dogledno vrijeme predviđeno je postavljanje tramvajske pruge, a ona će se općenito obnavljati u Zagrebu te Zagreb čekaju još neki važni projekti unaprjeđenja prometne infrastrukture.

– Počinjemo graditi nove tramvajske pruge u Sarajevskoj i Heinzelovoj i obnavljamo postojeću tramvajsku mrežu. Započinjemo i dugo očekivanu rekonstrukciju terminala Mihaljevac te revitalizaciju Uspinjače, rekao je gradonačelnik, konstatirajući kako Grad radi na ogromnom iskoraku i stotinama milijuna eura novih investicija u prometnu infrastrukturu.

Grad prvog hrvatskog tramvaja modernizira svoj vozni park. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap