Pretraga

Crkvi obnova ide bolje nego državi: Za 50 sakralnih objekata izdvojeno 1,2 milijarde kuna iz Fonda

A- A+

Hrvatska je iz Fonda solidarnosti ugovorila preko 150 projekata teških 3,5 milijardi kuna. Za 50 sakralnih objekata Katoličke crkve koji su u potresu najviše stradali, izdvojeno je 1,2 milijarde kuna. Od toga će najviše ići na zagrebačku katedralu čija obnova iznosi 190 milijuna kuna. Proces obnove crkvi, u odnosu na ostatak Hrvatske, napreduje punom parom.

Sisak katedrala

Sisak nakon potresa; foto: Andrej Kauzlarić | baustela.hr

Podsjetimo, riječ je o Fondu za koji je Bruxelles prošli tjedan rekao kako nema mogućnosti produženja roka povlačenja sredstava. Crkva je, kako prenosi Jutarnji list, najuspješnija u izvođenju radova i obnovi svojih građevina. Tako je primjerice u bazilici Presvetog Srca Isusova dovršena prva faza radova, odnosno učvršćeni su nosivi zidovi i srušen je kompletan svod, a u rujnu prošle godine sigurno je uklonjen strop. Crkva sv. Marka otvorena bi trebala biti već ove godine, a obnova na katedrali samo što nije krenula, skele su već postavljene. Problem je jedino kod crkve sv. Katarine, pitanje je svoda za koji još nemaju rješenje, rušiti ga ili obnavljati.

Crkva uspješnija od države

Crkva je uspješnija od države zbog postojeće dokumentacije kod brojnih crkava, koje su ju izradile za vrijeme svojih prijašnjih obnova. Crkva također, nije ni obveznik javne nabave, a jedino se moraju držati uvjeta da prilikom izvršenja radova, izaberu najpovoljniju ponudu, piše Jutarnji.

Izdvojeni članak

Obnova od potresa: Javni poziv za izgradnju tipskih obiteljskih kuća za stradale u potresu

U bazilici Presvetog Srca Isusovog u Palmotićevoj su angažirali zagrebačku konzultantsku tvrtku Plavi partner, koja im je pomogla prikupiti svu potrebnu dokumentaciju.

– Odmah smo reagirali i znali smo da moramo zasukati rukave i krenuti. Financiramo tu konzultantsku tvrtku iz vlastitih sredstava, a sve bi puno teže išlo da ih nismo angažirali. Mi nismo ekonomisti, pravnici ni građevinari, nego svećenici. Kako bismo znali što treba raditi sa svim tim papirima i propisima, izjavio je za Jutarnji list voditelj obnove za baziliku Presvetog Srca Isusovog u Palmotićevoj, Pater Damir Kočiš. 

– Bazilika sada normalno radi, održavamo mise, ali ćemo u ožujku najvjerojatnije, kada se završi idejni i glavni projekt obnove, krenuti u drugu i završnu fazu obnove i izgradnje svoda za što smo dobili konačnu ocjenu konzervatora, nadalje dodaje Kočiš.

Za obnovu crkve Majke Božje Remetske izdvojeno je 60 milijuna kuna, a s obnovom se krenulo prije dva dana. U crkvi Sv. Marka, obnova napreduje dobro, župnik najavljuje liturgiju već ove godine.

Izdvojeni članak

Obnova krenula, ali samo za odabrane: Šefu Plenkovićevog ureda država u rekordnom roku obnovila stan

– Neće, naravno, biti obnovljena do kraja, ali će se moći obavljati liturgija. U drugoj fazi će ići fini radovi čišćenja freski. Mi smo već prošle godine postavili skele, zaštitili freske, oltar i orgulje, a kada su dobivene sve dozvole, jučer smo započeli s pravim radovima sanacije, izjavio je župnik Vladimir Magić. 

Dodaje kako nisu čekali da im netko da novac, sami su financirali skelu i zaštitne radove te su neumorno održavali sastanke s konzervatorima. Novac će povratiti iz Fondova. Imali su dokumentaciju, s obzirom na to da su Crkve obnavljane i prije potresa, piše Jutarnji list.

Copy link
Powered by Social Snap