Pretraga

Grade se kuće i stanovi za stradale u potresu: Kriteriji za dobivanje smještaja još nisu poznati

A- A+

U kontejnerskim naseljima u Petrinji još je 170 korisnika i u tijeku je njihovo izmještanje prema planu Vlade. Za neke će stradalnike biti izgrađeno 57 drvenih montažnih kuća, a poznato je i na kojim lokacijama. Neki će stradalnici dobiti stan u jednoj od višestambenih zgrada koje se grade u Petrinji. Kriteriji za dobivanje smještaja nisu do kraja razrađeni.

Petrinja nakon potresa: | Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova RH; Ravnateljstvo civilne zaštite

U petrinjskim kontejnerskim naseljima na početku je bilo smješteno 320 korisnika, koji nisu imali neki drugi smještaj nakon potresa. Gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes, kazala je kako je u tijeku daljnje izmještanje iz kontejnerskih naselja.

– Kao Grad dobili smo od države preko javnog poziva odobrenje za 20-tak kuća i stanova na raspolaganje. Toliki broj je dobilo i Ministarstvo graditeljstva na svom pozivu i u tijeku je premještanje obitelji ili u stanove, čvrste objekte, ili kod obitelji, rekla je gradonačelnica Komes u emisiji Petrinjskog radija, prenosi HRT.

57 drvenih montažnih kuća

Komes je dodala kako kod stradalnika ima interesa za smještanjem u zamjenski čvrste objekte, a najavila je i da će Sisačko-moslavačka županija izgraditi 57 drvenih montažnih kuća na području Petrinje. Opisala je pritom i koliko će se takvih kuća na kojim lokacijama nalaziti.

– Jedan dio tih montažnih kuća ići će u Malinovu ulicu, njih 20-tak i oko 30-tak kuća kod Nove bolnice, odnosno preko puta Natura 2000. To će biti isto tako jedan oblik privremenog smještaja za stradalnike. Kada oni napuste te kuće, jer će biti obnovljene njihove obiteljske kuće, planirano je da ti objekti budu u svrhu proširenja kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe, budući da znamo da je velika potražnja za smještajem naših starih i nemoćnih, najavila je Komes.

Izdvojeni članak

Petrinjka s bolesnom djecom iz kontejnera tražila smještaj: Odbili je dok 14 kuća zjapi prazno

Gradonačelnica Komes kazala je i kako su pri kraju radovi na višestambenim zgradama u Petrinji, gdje je planirano smještanje stradalnika koji su ostali bez svog doma u potresu. Upitana jesu li poznati kriteriji po kojima će se navedeni stanovi dodjeljivati, Komes je odgovorila da su još uvijek u razradi.

Razrada kriterija za dodjelu stanova

– Pokušavam doći do tih informacija. Još se uvijek slažu, odnosno analiziraju potrebe, broj ljudi čiji su stanovi stradali u potresu, što od zgrada koje su uklonjene, što od onih koje su oštećene. Svakako da će biti prvotno namijenjeni stradalnicima koji su bili u zgradama. U tim zgradama, prema zakonu, vlasnici stanova će moći ili zamijeniti svoju oštećenu nekretninu za taj novi stan ili će biti privremeno tamo. Bit će raznih mogućnosti, rekla je Komes.

Komes je rekla kako još nemaju dugoročni plan što će biti na sadašnjoj lokaciji gdje se nalazi kontejnersko naselje. Radi se o Centru novog života na Sajmištu koje će ostati prazno nakon što svi korisnici budu iseljeni.

Podsjećamo, razoran potres koji je pogodio Petrinju 28. i 29. prosinca 2020. godine ostavio je znatne posljedice koje nisu sanirane do danas. Mnogi su građani ostali bez doma, žive u kontejnerima, a neki u zgradama koje su i dalje opasne po život. Građani su nam sami priznali kako nisu optimistični po pitanju obnove. Jedna nam je majka otkrila i kako je tražila smještaj još ranije, no bezuspješno. Više o tome čitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap