Pretraga

Petrinjka s bolesnom djecom iz kontejnera tražila smještaj: Odbili je dok 14 kuća zjapi prazno

A- A+

Razoran potres koji je pogodio Petrinju 28. i 29. prosinca 2020. godine ostavio je posljedice koje se, čini se, neće tako brzo sanirati. Mnogi su građani ostali bez doma, žive u kontejnerima, a neki u zgradama koje su i dalje opasne po život. Građani su nam sami priznali kako nisu optimistični po pitanju obnove.

Petrinja

Petrinja | foto: baustela.hr

Potres u Petrinji uništio je dom Marte Pravljenić koja sada zajedno sa suprugom i dvoje malene djece, sinčićima od 4,5 i 2,5 godine, živi u kontejnerskom naselju Mošćenica. Kazala nam je kako je tamo sada 38 obitelji, a ona jedina ima malenu djecu. Vlaga je ono što im stvara najviše problema u kontejneru.

Kaže nam kako su djeca zbog vlage stalno bolesna. Najmlađi je imao tek dva mjeseca kada su došli u kontejner. Očekuju da ih negdje smjeste, da napokon krenu nešto obnavljati jer ovako nema smisla više. Dodaje kako je sve gore i gore što se duže čeka. Napominje i kako ih gradonačelnica Magdalena Komes nije niti došla pogledati u kontejnersko naselje, dok je bivši gradonačelnik Darinko Dumbović, dolazio u naselje i pitao ih trebaju li što.

Kontejneri puni, a 14 kuća praznih

Kaže kako su ih smjestili u kontejner misleći kako je njima tamo ‘sjajno i bajno’. Sretni su što imaju krov nad glavom i što im je toplo, ali to nije rješenje.

– Dvije godine je puno. Ja nemam kud otići. Ja se ne mogu vratiti u kuću u kojoj uvijek može nešto pasti, ne daj Bože pasti nešto na dijete. Još su oboje bolesni. Stariji sin ima promjene na mozgu, a mlađemu sinu lijeva strana mozga ne funkcionira, rekla je Pravljenić.

Marta Pravljenić

Marta Pravljenić | foto: baustela.hr

Srećom, uspješno su se izvukli prilikom potresa iako je zid pao na krevetić u kojem je bilo najmlađe dijete. Pravljenić je kazala kako kontejner nije kuća, teško je nekad zagrijati prostor, a da bude suho u njemu. Djeca se tako lako razbole i zbog toga stalno moraju kod liječnika.

– Mi smo tražili privremeni smještaj da nam daju, rekli su da nemaju. Na kraju kada se dogodilo to da je dijete od dva mjeseca umrlo u Petrinji, onda su rekli da ima 14 praznih kuća. Dakle, treba se nešto dogoditi da bi se oni pokrenuli, istaknula je Pravljenić.

Dodaje i kako u kontejnerima ima dosta ljudi beskućnika, koji niti ranije nisu imali kuće niti ikakvog doma. Mišljenja je da će oni dobiti kuću prije njezine obitelji koji su imali nešto.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić na Banovini najavio izmjene Zakona o obnovi: Još 4 mjeseca do isteka roka EU

‘Obećanje ludom radovanje’

Za vrijeme našeg posjeta Petrinji hladno i snježno vrijeme nije bilo naklonjeno prolaznicima, no ipak, pristali su porazgovarati s nama. Petrinjka Andreja Lončarević kazala je kako je njezina obitelj nešto sama sebi uspjela obnoviti, no obnovu u gradu ocjenjuje slabom.

– Slabo su napravili obnovu. Vidite i sami kakva je Petrinja. Opet je potres bio jučer, rekla je Andreja Lončarević.

Andreja Lončarević

Andreja Lončarević | foto: baustela.hr

Na pitanje što misli o obećanjima novog ministra o tome da će se promjena u obnovi Banovine vidjeti u mjesec i pol dana, kazala je kako ‘ništa od toga’. Dodala je već poznatu uzrečicu ‘Obećanje ludom radovanje’.

– Nema od toga ništa. A možda bude. Možda ima čarobni štapić. Obećao je za mjesec i pol dana, ali ne vjerujem. Evo škola se radi, hvala Bogu i to, zaključila je Lončarević.

Izdvojeni članak

Sastanak Bačića i Tomaševića: Isplaćivat će se predujmovi u 100-postotnom iznosu za samoobnovu

Stanovnica Petrinje, Ljubica Komljenović kazala je kako nema smisla raditi kuće kada naroda nema. Ona je sama u stanu, u suterenu, u zgradi na kojoj je još uvijek žuta naljepnica. Vode nema, pa si je donosi iz šahta iz susjedne kuće.

– Ja živim sama u zgradi, bez vode, već dvije godine. Ja sam preko ‘stambenog’ dobila taj stan, dolje u suterenu, jedini. Svi su pobjegli iz zgrade, a ja sam cijelo vrijeme tu, rekla je Komljenović.

Ljubica Komljenović

Ljubica Komljenović | foto: baustela.hr

Podsjećamo, gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes, napisala je otvoreno pismo ususret drugoj obljetnici potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Petrinju. Započela ga je sa zahvalom svima koji su uslijed tadašnjih pandemijskih mjera pomagali u Petrinji i susjednim mjestima. U pismu, koje možete pročitati ovdje, je zamolila sve sugrađane da krenu putem samoobnove, pri čemu treba koristiti mogućnost opcije s predujmom.

Danas na samoobnovu potiče i ministar Branko Bačić koji je kazao kako će građani moći koristiti predujmove u 100-postotnom iznosu za obnovu privatnih kuća. Tako bi se trebala ubrzati cjelokupna obnova, jer će građani dobiti sredstva kojima će odmah moći pristupiti radovima.

Predujam u 100-postotnom iznosu bit će isplaćen u cijelosti svima koji krenu u obnovu na svim područjima pogođenima potresom. Novac će vlasniku biti isplaćen na račun u banci. Ministar Bačić najavio je kako će to biti omogućeno kada Zakon bude donesen, a objektivni rok za to je 17. veljače.

Copy link
Powered by Social Snap