Pretraga

Gradonačelnica Petrinje uputila otvoreno pismo: Pozvala građane na samoobnovu

A- A+

Ususret drugoj obljetnici razornog potresa koji je pogodio Petrinju, gradonačelnica Komes je napisala otvoreno pismo u kojem je komentirala trenutno stanje obnove. Istaknula je neke od nadolazećih projekata, a građane pozvala da krenu u samoobnovu.

petrinja_magdalena komes

Ilustracija, foto: Grad Petrinja (obrada bauštela.hr)

Gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes, napisala je otvoreno pismo ususret obljetnici potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Petrinju. Započela ga je sa zahvalom svima koji su uslijed tadašnjih pandemijskih mjera pomagali u Petrinji i susjednim mjestima. Kako je objasnila, ta Hrvatska ujedinjena u pomoći jedan je od najemotivnijih trenutaka za nju osobno. Najavila je i kako sljedeće godine ispred Grada žele organizirati Mimohod zahvalnosti.

Kada je u pitanju obnova, rekla je kako nisu zadovoljni i da  je to dobro poznato svima. Ipak, rekla je kako oni na terenu, odnosno gradonačelnici, načelnici i župani, nisu oni koje se svakodnevno kritizira. Kako je pojasnila, to nije pitanje politike, nego predanosti prije svega radu. I zatim je pozvala građane da krenu u samoobnovu.

Samoobnova je ključna

– Koristim zato ovu priliku i molim sve sugrađane da krenu putem samoobnove, pri čemu treba koristiti mogućnost opcije s predujmom. Tako se zaobilazi dugotrajniji postupak, koji mora provesti država, što je jedan od razloga sporosti obnove objekata za koje odavno postoje formalne odluke. Samoobnova od strane onih mlađih i agilnijih sugrađana omogućila bi uostalom da oni stariji i kojima je teže samostalno prije dođu na red preko organizirane obnove, piše u pismu.

Izdvojeni članak

Gradonačelnica Petrinje o obnovi: ‘Utvrdili smo da nitko nije zadovoljan tempom obnove’

Zamolila je i građevinarsku struku da se organizirano ponude građanima koji će krenuti u samoobnovu. Kako je pojasnila, tako će se moći raditi na cilju za iduću obljetnicu, a to je da nema objekta koji nije obnovljen, ili za koji radovi nisu već u pripremi. Zahvalila se i svim donatorima, a posebice volonterima i donatorima.

-Na kraju, zahvaljujem se svima koji su nam pomagali, donirali, zbog toga smo u Petrinji imenovali i Most volontera, kojim poručujemo koliko nam je značilo i kako nećemo zaboraviti dar brojnih znanih i neznanih ljudi, pruženu ruku pomoći onda kada nam je bilo najteže. Pozivam vas sve da se nagodinu okupimo upravo kod tog Mosta, uvjerena sam kako ćemo moći pokazati velike pomake u obnovi, a svakako bi nam bila neizmjerna radost vidjeti drage ljude, volontere i donatore, piše Komes.

Prenosimo i pismo u cijelosti.

Druga obljetnica katastrofalnog potresa koji je unesrećio Petrinju, 29. prosinca 2020., a ogromnu štetu napravio širom Središnje Hrvatske, prilika je još jednom se zahvaliti svima koji su uslijed pandemijskih mjera tih dana pomagali, osobito u Petrinji i nama susjednim mjestima. Ta Hrvatska ujedinjena u pomoći za mene osobno jedan je od najemotivnijih trenutaka, i jedan od najboljih dokaza koliko smo kao zemlja prepuni dobra i solidarnosti. Zato ovim putem najavljujem kako sljedeće godine ispred Grada želimo organizirati Mimohod zahvalnosti, u koji bi uz službe pozvali i sugrađane, kao i sve one koji su tih dana bili uz nas.

Izdvojeni članak

Petrinja vratila prirez, gradonačelnica Komes objašnjava: ‘Odnekud moramo puniti proračun’

Ovih dana fokus je stavljen na nedovoljno brzu obnovu. Nismo zadovoljni, i to je dobro poznato svima. No, mislim da su svi u Hrvatskoj primijetili kako mi na terenu, gradonačelnici, načelnici, župani, nismo oni koji svakodnevno kritiziraju. To nije pitanje politike, nego predanosti prije svega radu. Različite stranke, nezavisni, bez obzira na političke boje, svakom od izabranih ispred svojih sugrađana najprije je cilj raditi pomake. Na sastancima nitko ne štedi riječi, ali većinom se ide s prijedlozima, od same kritike nema pomaka. Zašto to napominjem, zato što želim istaknuti kako su svi svjesni činjenice da obnova ide sporo. Pitanje je što učiniti. Koristim zato ovu priliku i molim sve sugrađane da krenu putem samoobnove, pri čemu treba koristiti mogućnost opcije s predujmom. Tako se zaobilazi dugotrajniji postupak, koji mora provesti država, što je jedan od razloga sporosti obnove objekata za koje odavno postoje formalne odluke. Samoobnova od strane onih mlađih i agilnijih sugrađana omogućila bi uostalom da oni stariji i kojima je teže samostalno prije dođu na red preko organizirane obnove. Isto tako, molim građevinsku struku iz čitave Hrvatske, da se organizirano ponudi građanima koji će ići putem samoobnove. Putem udruženja, komora, može se posredovati i olakšati brže ugovaranje. Tako možemo raditi na cilju da do sljedeće obljetnice nema kuće i objekta, koji ako već nisu obnovljeni, nisu bez skele, radova u tijeku ili pripremljeni za njih.

Želim poslati poruku optimizma, naši poduzetnici su opstali, sačuvana su radna mjesta, a uskoro se uručuju ugovori vrijedni 115 milijuna kuna iz sredstava koja će se dodijeliti preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, za razvoj poduzetništva u Petrinji. U Turkulinovoj ulici u Petrinji nagodinu će se useljavati stanari, u zgrade koje će podići standard življenja. Imamo povećani interes za mjesta u vrtićima, a u ovoj godini Petrinja je dobila i novi vrtićki objekt, otvoren u rekordnom roku, od ideje do realizacije, u samo osam mjeseci. Nismo zaboravljeni od donatora, postoji velik interes i za ulaganja, a pokrenuti su i brojni značajni infrastrukturni radovi. Od njih, za nas, u Petrinji, najvažnija je obilaznica, koja je poput sna već desetljećima.

Na kraju, zahvaljujem se svima koji su nam pomagali, donirali, zbog toga smo u Petrinji imenovali i Most volontera, kojim poručujemo koliko nam je značilo i kako nećemo zaboraviti dar brojnih znanih i neznanih ljudi, pruženu ruku pomoći onda kada nam je bilo najteže. Pozivam vas sve da se nagodinu okupimo upravo kod tog Mosta, uvjerena sam kako ćemo moći pokazati velike pomake u obnovi, a svakako bi nam bila neizmjerna radost vidjeti drage ljude, volontere i donatore. Do tad, hvala vam, od srca.

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje

Copy link
Powered by Social Snap