Pretraga

Ministar Bačić obišao Slani Potok: Potrebne su izmjene kako bi projekt samoobnove bio još efikasniji

A- A+

Ministar graditeljstva Branko Bačić obišao je Slani Potok, gdje je u tijeku samoobnova privatnog objekta. Tom prilikom je istaknuo kako se na području Krapinsko-zagorske županije u ovom trenutku provode projekti obnove objekata i prometne infrastrukture oštećenih u potresu u vrijednosti od 100 milijuna eura.

branko bačić slani potok samoobnova

Ministar Bačić obišao Slani Potok | foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministar Bačić je zajedno s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem obišao Slani Potok, gdje je u tijeku samoobnova privatnog objekta. Kazao je da se ukupni iznos od 100 milijuna eura odnosi na obnovu i javnih i privatnih objekata, a ima i zahtjeva za dodatnim sredstvima.

– To su projekti koji se odnose na obnovu zgrada javne namjene i javne infrastrukture. Sama Krapinsko-zagorska županija sa današnjim danom kao operativno tijelo provodi projekte u iznosu od 35 milijuna eura. Na zahtjev same županije, a vezano uz vraćanje prometnica, oštećenih u potresu u prvobitno stanje, osigurano je dodatnih 12,5 milijuna eura, naglasio je Bačić.

Ministar Bačić je rekao da druga državna tijela na području županije provode projekte vrijednosti dodatnih 50 milijuna eura, istaknuvši nekoliko ministarstva i Hrvatske vode. Očekuje da će ti projekti biti dovršeni do kraja lipnja.

Izdvojeni članak

Donosimo detaljan pregled statusa obnove tri godine nakon zagrebačkog potresa

Do kraja svibnja uklanjanje objekata predviđenih za rušenje

– Što se tiče obnove obiteljskih zgrada odnosno privatne imovine, mi ćemo do kraja svibnja ukloniti sve objekte koji su predviđeni za rušenje. Do kraja godine ćemo započeti sa gradnjom svih zamjenskih objekata na području ove županije. Praktički u idućoj godine više neće biti ni jednog objekta koji nije ili dovršen ili u fazi izgradnje, rekao je ministar Bačić.

Podsjetio je da su u Ministarstvu, sukladno Zakonu o obnovi, napravljene značajne izmjene same organizacije i provedbe obnove ali je i smanjen sam postupak ishođenja sve potrebne dokumentacije. Rekao je kako maksimalno ubrzavaju projekte, prije svega one koji se odnose na izgradnju i obnovu privatnih zgrada, privatne imovine.

Ministar je u Slanom Potoku kraj Gornje Stubice obišao objekt čiji je vlasnik sam krenuo u samoobnovu po starom modelu, prema kojem se sredstva sukcesivno dostavljaju po dostavljenim računima od strane vlasnika. Ministar Bačić kazao je da je projekt samoobnove dobar, no potrebne su izmjene kako bi bio još efikasniji.

Izdvojeni članak

Gradonačelnica Petrinje o samoobnovi: ‘Otvoreno moramo reći da neće to ići baš tako glatko’

Izmjene projekta samoobnove

– Ubuduće bi za ovakve projekte vlasnik zgrade u cijelosti dobio sredstva sukladno projektu kojeg je izradio sam. Znači, mi ćemo ubuduće u ovakvom slučaju na temelju projekta isplaćivati cjelokupan iznos, rekao je dodavši da se to priprema s Hrvatskom narodnom bankom i Hrvatskom udrugom banaka.

Bačić je rekao i kako bi ovih dana trebale krenuti prve uplate u cijelosti na posebne račune koji su otvoreni u bankama za svaku vrstu samoobnove. Vlasnik kuće u Slanom Potoku, Josip Mucak, upitao je ministra kako da dođe do povrata sredstava, a Bačić je rekao da mora imati sve račune jer nije moguće isplaćivati javni novac iz državnog proračuna bez računa ili potvrde. Rekao je kako mogu vratiti novce za račune koji mogu opravdati njegovo ulaganje u obnovu kuće.

Ministar je potom posjetio grad Donju Stubicu i grad Krapinu gdje je održao sastanke s gradonačelnicima. U Krapini je obišao radove sanacije klizišta u Crkvenoj ulici koji se obnavlja kroz Fond solidarnosti Europske unije putem poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Vrijednost sanacije iznosi 344.914,23 €, a radovi na sanaciji započeli su 7. veljače 2023. godine. Planirani završetak radova je kraj svibnja 2023. godine, a radove izvodi VODOPRIVREDA-ZAGORJE d.o.o.iz Klanjeca.

Copy link
Powered by Social Snap