Pretraga

Nova odluka Vlade na obljetnicu potresa: 50 milijuna kuna za obnovu domova za starije i nemoćne

A- A+

Danas je druga obljetnica razornog potresa, a državni vrh su u pogođenim područjima predstavljali državni tajnici. Premijer i ministri su bili na sjednici Vlade, koju su započeli govoreći o potresu.

vlada rh

Sjednica Vlade Republike Hrvatske | foto: Vlada RH

Na početku same sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da se danas obilježava druga godišnjica razornih potresa na Banovini, u kojima je smrtno stradalo osam osoba, oštećeno preko 40.000 objekata, uz štetu od preko 40 milijardi kuna. Predsjednik Vlade još je jednom izrazio suosjećanje s obiteljima smrtno stradalih, kao i svima nastradalima u potresu.

Premijer je kazao da je Vlada od samog početka poduzimala brojne aktivnosti i interventne mjere i pomagala stanovništvu Sisačko-moslavačke županije. Do sada je za različite interventne mjere i socijalnu pomoć izdvojeno 2 milijarde kuna, a tu su i aktivnosti koje se odnose na obnovu.

Što se tiče dinamike obnove, premijer je rekao da je Vlada zadovoljna sa segmentom nekonstrukcijske obnove i ubrzanom izgradnjom višestambenih zgrada. Istaknuo je da ono što nije dobro i čega su svi itekako svjesni jest brzina konstrukcijske obnove i izgradnja zamjenskih kuća. Rekao je da je jedna od temeljnih zadaća za 2023. da se ta dva segmenta obnove ubrzaju.

Izdvojeni članak

Druga obljetnica razornog potresa: Što se točno napravilo po pitanju obnove?

Medved: ‘Potres je uzrokovao teške materijalne posljedice’

Potpredsjednik Vlade Medved je rekao da je potres uzrokovao teške materijalne, ali i teško mjerljive socijalne posljedice koje su bitno utjecale i još uvijek utječu na sudbinu ljudi, na život i funkcioniranje zajednice. Rekao je i kako je Vlada, uz tehničku podršku Svjetske banke, provela brzu procjenu štete te je, s ciljem sanacije posljedica potresa, iz Fonda solidarnosti EU, alocirala sredstva u iznosu od 2,57 milijarde kuna.

– Kad se zbroje sveukupno utrošena financijska sredstva proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna iznose koje je Vlada uložila u sanaciju posljedica potresa iznose više od 2 milijarde kuna, dodao je Medved.

Nabrojao je mjere i aktivnosti koje su poduzete s namjerom ublažavanja i djelomičnog uklanjanja šteta nastalih kao posljedica potresa, istaknuvši da su prva interventna sredstva, u iznosu od 120 milijuna kuna, bila usmjerena jedinicama lokalne samouprave 30. prosinca 2020. godine.

Također je naveo da su isplaćene jednokratne naknade građanima na potresom pogođenim područjima u iznosu više od 165 milijuna kuna, a iz paketa vrijednog 700 milijuna kuna koji je Vlada usvojila 22. prosinca ove godine, stradalnicima potresa koji se nalaze u privremenom smještaju isplatit će se jednokratna novčana pomoć.

Izdvojeni članak

Nižu se komentari na obnovu povodom godišnjice potresa: ‘Naš državni vrh ima sposobnost za stid’

Gospodarski oporavak

Rekao je kako ulažu značajne napore u gospodarski oporavak ovoga područja i pridonose ekonomskom osnaživanju, naglasivši da je za potpore za očuvanje radnih mjesta isplaćeno 76,7 milijuna kuna. Poručio je kako je u te mjere bilo uključeno više od 18.500 radnika, odnosno 4.800 poslodavaca.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa kazao je da je dosad obnovljeno više od 4000 kuća, a 609 je u obnovi, dok su vlasnici sami obnovili 1071 kuću za što je izdvojeno 10,8 milijuna kuna. Dodao je da je iznimno značajan napor učinjen u pogledu zamjenskih kuća, iako postoji značajan prostor za napredak. Istaknuo je da je učinjen važan iskorak u izgradnji višestambenih zgrada koje se rade u Petrinji, Glini, Topuskom i Dvoru.

Naglasio je da je dvije godine nakon potresa, ključno povjerenje svih uključenih u proces obnove. Rekao je i kako će 2023. biti godina povratka stradalnika u svoje domove. Zaključio je govoreći da će Banovina biti prioritet dok ne obnove i zaadnju kuću, a i da će danas, prigodom druge godišnjice, izaslanici Vlade ići na mise za poginule.

Izdvojeni članak

Novčana pomoć onima koji su i dalje u privremenom smještaju nakon potresa: 2 tisuće kuna po osobi

Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji 50 milijuna kuna pomoći

Na sjednici je donesena i odluka o dodjeli pomoći u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna Gradu Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji radi ublažavanja posljedica potresa i pomoći stanovništvu na potresom pogođenom području. Novac će koristiti za cjelovitu obnovu zgrada domova za starije i nemoćne osobe u vlasništvu Županije, čija obnova nije prihvatljiv trošak u Fondu solidarnosti Europske unije te za podmirenje rashoda za sanaciju posljedica potresa.

– Ovom odlukom, kao i nizom prethodnih odluka Vlade doprinosi se revitalizacije i potresom pogođenih područja, redovitom funkcioniranju javnih službi i ustanova te unapređenju javnih usluga, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Vlada je na teret proračunske zalihe odobrila i namjenska sredstva Gradu Petrinji u iznosu od 284.279 kuna za pokriće troškova radova izvedenih na obrani od poplava koje su nedavno pogodile Sisačko moslavačku županiju.

Copy link
Powered by Social Snap