Pretraga

Nižu se komentari na obnovu povodom godišnjice potresa: ‘Naš državni vrh ima sposobnost za stid’

A- A+

Na drugu obljetnicu razornog potresa, po pitanju obnove nije puno toga napravljeno. Danas su mnogi komentirali trenutno stanje, pa tako i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je rekao da mu je neshvatljivo da je u dvije godine obnovljeno samo šest kuća. Profesor Željko Puhovski je rekao kako je Petrinja imala dva nesposobna gradonačelnika jednog za drugim, a bivša premijerka Jadranka Kosor je rekla kako je trenutno stanje ogroman poraz.

Centar Petrinje nakon potresa | Foto: Civilna zaštita RH

Predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je danas rekao novinarima u stanci sjednice vukovarskog Gradskog vijeća da je bez teksta i da mu je neshvatljivo da je u dvije godine obnovljeno samo šest obiteljskih kuća, koje pri tome nisu spojene na komunalnu infrastrukturu, piše Index.hr.

– To je nešto što nije normalno, poglavito za državu poput Hrvatske koja ima iskustva iz obnove poslije rata i poplave. Neobjašnjiva mi je nesposobnost i neoperativnost nadležnih za obnovu, ali to je tako kada činovnici vode stvari. Da sam na mjestu premijera, i ministri i vlada bi godišnje odmore provodili na području Banije. Ne bi mi nitko od ministara išao u Katar navijati, nego bi dijelio sudbinu s ljudima kojima je najteže. To nije nikakav populizam, nego je to empatija prema ljudima koji su ostali bez svega, rekao je Penava.

Rekao je da najodgovornijim za sve to smatra Andreja Plenkovića, za kojeg je rekao da vuče sve konce i da za sve to što se događa s obnovom ne postoji niti jedna izlika. Rekao je da područje Banije već i ovako pasivan i nenaseljen kraj. Napomenuo je i da kad se tome doda sve što se događa oko Rafinerije u Sisku, da je onda jasno kakva je perspektiva tog prostora.

Izdvojeni članak

Druga obljetnica razornog potresa: Što se točno napravilo po pitanju obnove?

Puhovski: ‘Naš državni vrh ima sposobnost za stid’

Na obljetnicu ove godine nije došao nitko iz državnog vrha, već su došla tri državna tajnika – Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture, Tomislav Mihotić, državni tajnik za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju te Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, piše N1.

To je komentirao prof. Žarko Puhovski u razgovoru za N1, koji je rekao kako se njemu čini da je to odlična vijest, prvo zato što izgleda da naš državni vrh ima sposobnost za stid. Kako je objasnio, naprosto mora im biti neugodno doći tamo kad ništa nisu učinili, odnosno aparat koji vode, država nije učinila ništa.

– S druge strane onaj koji nema nikakve odgovornosti, Zoran Milanović, bi mogao ići tamo samo da potpiruje, čime se inače bavi, a iz nekog razloga danas je odlučio da mu se ni to ne da. Ne radi ništa drugo, pa ne radi ni to valjda zbog blagdana. Izgleda kako je jedan smrtni grijeh, zlobu, zamijenio drugim, lijenošću. Zbog toga mi se čini da je to dobra vijest, sve ostalo bi bilo puno gore, rekao je Puhovski.

Izdvojeni članak

Novčana pomoć onima koji su i dalje u privremenom smještaju nakon potresa: 2 tisuće kuna po osobi

Rekao je i kako je obnova pokazala nesposobnost vlade i državnog aparata da funkcionira u okolnostima koje nisu unaprijed pripremljene. Kako je pojasnio, oni su naučili funkcionirati u okolnostima koje su osigurane iz Bruxellessa iz parlamentarne većine i donositi političke odluke, ali da očito nemaju sposobnosti za presliku tih odluka na tehničko funkcioniranje. Rekao je i kako sjećanje na neuspjeh, na godine koje su prošle od početka, ma kako dobre i brze obnove, duže traju od bilo kojeg kasnijeg uspjeha.

Nema birokracije

– Jedan od najvećih problema Hrvatske je taj što nema birokraciju. Mi imamo veliku administraciju i poluškolovane činovnike, nepotizam, ali nemamo obrazovani, birokratski sloj koji je sposoban, bez politike, upravljati državnim i lokalnim poslovima u skladu sa zakonskim propisima, rekao je Puhovski.

Rekao je kako je to vidljivo iz obnove u Zagrebu gdje se nisu uspjeli dogovoriti obnavljati kvart po kvart, pa se obnavlja kuća po kuću. Rekao je kako se na tom primjeru vidi koliko je obnova potpuno neplanski i neracionalno rađena, a da grubo rečeno na Baniji ima premalo ljudi da bi to bilo politički relevantno. Komentirao je i ponašanje petrinjske gradonačelnice Komes.

– Stalno je spominjala da se puno toga radi jer je iz vladajućeg HDZ-a, a sad, nakon dvije godine poziva građane da krenu putem samoobnove. Jadna Petrinja osim potresa imala je i dva potpuno nesposobna gradonačelnika jednog za drugim i to je uistinu katastrofa, zaključio je Puhovski.

Izdvojeni članak

Gotovo dvije godine od potresa na Baniji, obnovljeno šest kuća: ‘Sredstava je više nego dovoljno’

Kosor: ‘Vlada je trebala raditi 24 sata ove dvije godine’

Svoj komentar je dala i bivša premijerka, Jadranka Kosor, koja je u razgovoru za N1 postavila pitanje kakva je to poruka da je nakon dvije godine sagrađeno šest kuća, kakva je poruka da je Vlada dobila novac EU fondova, a nije napravila glavninu posla? Zaključila je kako je ovo ogroman poraz i da Andrej Plenković ne želi nikako dovesti svoje ime i prezime u vezu s bilo kakvim porazom.

– Vlada je trebala raditi 24 sata ove dvije godine i danas u Petrinju, Glinu, Sisak dovesti Ursulu von der Leyen i pokazati joj postignuća zahvaljujući darovanom novcu i kako je bila uspješna Vlada u obnovi Banovine i kako je država u kojoj Vlada ima najveću moć, učinila ono što je zadaća Vlade, a to je pomoći ljudima, rekla je Kosor.

Rekla je da ju posebno čudi Tomo Medved, koji je na čelu Stožera i koji je bio zapovjednik u ratu, zašto nije smogao hrabrosti doći i reći što je teško – nismo uspjeli. Rekla je kako sluša gradonačelnicu Petrinje, koja je zastupnica, ne može dobro obavljati posao. Rekla je kako je ostala zaprepaštena kada je Komes spomenuvši ljudske žrtve dodala u toj rečenici da su ‘doduše, materijalne štete puno veće’.

Izdvojeni članak

Gradonačelnica Petrinja pojasnila što je htjela reći u pismu: Pozvala mlađe sugrađane na samoobnovu

– Naizgled se doima kao neviđena bešćutnost – ima ljudskih žrtava, ali su materijalne štete veće? To pokazuje da gradonačelnica nije dorasla toj funkciji. Kad se sve zbroji, ako su postojala zapreke, kako to da su donatori gradili nove kuće? Kako to da su iz Republike Srpske došli i obnovili, odnosno izgradili nove kuće? Uskoro su tri godine od potresa u Zagrebu gdje je izgrađeno nula zamjenskih kuća, dodala je Kosor.

Copy link
Powered by Social Snap