Pretraga

Gotovo dvije godine od potresa na Baniji, obnovljeno šest kuća: ‘Sredstava je više nego dovoljno’

A- A+

Bliži nam se druga obljetnica od potresa na Baniji, a u međuvremenu je obnovljeno tek šest kuća. Mnogi kritiziraju obnovu, a svoj komentar je dao i bivši ministar gospodarstva i kolumnist telegrama, Goranko Fižulić.

skela | izvor: Pixabay

Fižulić je gostovao u emisiji Novi dan na N1, gdje je rekao da je spora obnova posljedica nereda koji imamo u cjelini u Hrvatskoj. Rekao je kako smatra da je obnovu u Zagrebu i na Baniji trebalo podijeliti na tri segmenta.

– Prvi je onaj koji se tiče državne imovine i javnih ustanova, gdje je država financijer, određuje tko će graditi i gdje država sve skupa organizira, tu nemam nikakvog opravdanja jer ne postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi, sredstava je više nego dovoljno, radi se isključivo o organizaciji koju administracija Andreja Plenkovića nije kadra provesti do kraja, rekao je Fižulić za N1.

Pojasnio je kako su drugi segment višestambeni objekti, gdje je više vlasnika i gdje je zbog nedorečenih zakonskih rješenja ta takozvana konstrukcijska obnova zapela. Kako je naglasio, za provedbu obnove jednog objekta s 10-ak suvlasnika, potrebna je suglasnost svih. Rekao je kako je u tim slučajevima trebalo potražiti nova rješenja kako bi se mogla provesti konstrukcijska obnova koja je zapela u prvom koraku. Kao treći segment je naveo individualne stambene projekte.

Izdvojeni članak

Ministar Paladina: Tko se odluči prijeći na model samoobnove, moći će dobiti odluku kroz dva tjedna

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi

– Obiteljske kuće koje su u jednom dijelu isto posljedica nereda u zemljišnim knjigama, neriješenih imovinskog-pravnih odnosa. U ruralnim dijelovima imate niz nekretnina koje imaju nesređeno vlasništvo. Imate vlasnike koji su umrli, žive izvan Hrvatske, nisu zainteresirani… Država nema kome dati građevinsku dozvolu, zaključio je Fižulić.

Rekao je i kako je trebalo pokrenuti izgradnju zamjenskih objekata. Napomenuo je kako se ne može obnavljati kuću s nekoliko vlasnika, a u kojoj živi samo jedan, jer su drugi umrli ili žive u Kanadi ili Australiji. Smatra da je to trebalo presjeći i odlukama – bez obzira na to što kuća možda nije za rušiti, misli da je trebalo sagraditi cijela zamjenska naselja. Kao jedan od problema je istaknuo i pitanje ima li Hrvatska uopće građevinsku operativu za takav zahvat.

– Vidjet ćete po Zagrebu cijeli niz kuća, zgrada, na kojima postoje skele, natipisi tvrtki, ali nema radnika i stoje tako dvije godine. Zato što u Hrvatskoj postoji kroničan nedostatak radne snage u građevni i manjak kvalificiranih i sposobnih poslovnih tvrtki za složenije zahvate. Vjerojatno su se obiteljske kuće za koje je potrebna manja stručnost i organiziranost mogle napraviti, ali složeniji objekti, konstrukcijska obnova velikih zgrada je zapela i u tome što je Hrvatska u posljednja dva desetljeća ostala bez građevinske operative, pojasnio je Fižulić za N1.

Izdvojeni članak

Epilog incidenta branitelja i Medveda: Središnji ured za obnovu tvrdi da se kuća ne treba rušiti

Neiskorištena sredstva

Kroz šest mjeseci ističe produženi rok za iskorištavanje sredstava iz europskog Fonda solidarnosti. Ministar Paladin tvrdi da bi se ovakvim tempom moglo potrošiti 80 posto sredstava. Fižulić je rekao da ovo prvi put u tri desetljeća da se susrećemo s činjenicom da novac nije izlika da nešto napravimo. Kako je napomenuo, sredstva su osigurana, ali ih nismo kadri potrošiti.

Za šest mjeseci ističe produženi rok za iskorištavanje sredstava iz Fonda solidarnosti. Ministar Paladina tvrdi da bi se, ako se obnova nastavi ovakvim tempom, moglo potrošiti 80 posto sredstava.

– Činjenica je da ovim tempom neće u cijelosti se iskoristiti novac, ali teško je reći koliko. Druga činjenica od koje se ne može pobjeći je da je izravno odgovorna Vlada i administracija Andreja Plenkovića – obnova je trebala biti već završena ili za godinu dana. Ovako neće biti za pet ili deset godina. Razlozi su svi oni koje sam naveo, plus još jedan – to nije projekt jednog ministarstva, taj krug je vezan. To je projekt cijele Vlade koji uključuje reformu cijelog niza aspekata života i rada u ovoj zemlji, rekao je Fižulić.

Copy link
Powered by Social Snap