Pretraga

Ministar Paladina: Tko se odluči prijeći na model samoobnove, moći će dobiti odluku kroz dva tjedna

A- A+

Održana je tematska sjednica saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, na kojoj je glavna tema bila obnova. Prezentirani su novi podaci napretka obnove, a najavljeno je i da će prelazak na model samoobnove biti dodatno olakšan.

Tematska sjednica saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo

Tematska sjednica saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izvijestio je kako je Ministarstvo do 30. studenoga 2022. zaprimilo 20.362 zahtjeva za 18.670 različitih lokacija i donijelo 7.279 akata, što je 2.000 novih akata od sjednice Odbora u svibnju.

Uspoređujući podatak iz lipnja, kada su donesena 172 akta o obnovi, s podacima iz studenoga u kojem je doneseno 485 akata, vidljivo je da je Ministarstvo ostvarilo značajan napredak u dinamici donošenja akata tijekom druge polovice 2022. godine, naglasio je ministar. Istaknuo je i da će uskoro građani koji se odluče na prelazak iz organiziranog modela obnove u model samoobnove u kojem sami pronalaze izvođača radova moći dobiti odluku od Ministarstva u roku od dva tjedna.

Ministarstvo je u posljednjih šest mjeseci značajno unaprijedilo regulatorni okvir, donošenjem Zaključaka o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, Novim Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom, Pravilnikom o provedbi postupka nabave roba, usluga i radova za postupke obnove te Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o osiguranju novčane pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom.

Izdvojeni članak

Započela obnova Muzeja za umjetnost i obrt: Projekt vrijedan više od 60 milijuna kuna

Izvršeni značajni radovi

Kad je riječ o Fondu solidarnosti za oba područja pogođena potresima, podneseni su zahtjevi za naknadu sredstava u iznosu od 2,2 milijarde kuna. Trenutno su na potresima pogođenim područjima realizirani značajni troškovi, odnosno izvršeni radovi, za koje se tek očekuje kompletiranje dokazne dokumentacije i podnošenje zahtjeva za nadoknadom sredstava, a dosadašnja praksa pokazuje da je razdoblje od nastanka troška do dostave kompletirane dokazne dokumentacije u prosjeku dva mjeseca.

Prema izvješćima zabilježen je napredak i u provedbi donesenih odluka za koja su nadležna provedbena tijela. U drugoj polovici 2022. povećan je broj gradilišta na kojima se, na području Središnjeg državnog ureda, izvode radovi na 102 zamjenske obiteljske kuće, a završena je izgradnja šest zamjenskih obiteljskih kuća te je nekonstrukcijski obnovljeno više od 6.000 kuća.

U području nadležnosti Fonda za obnovu završeni su radovi 12 konstrukcijskih samoobnova, dvije organizirane nekonstrukcijske obnove i 2.167 manje zahtjevnih obnova, dok je u tijeku izvođenje 24 konstrukcijske obnove kuća i višestambenih zgrada i 13 organiziranih nekonstrukcijskih obnova.

Copy link
Powered by Social Snap