Pretraga

Epilog incidenta branitelja i Medveda: Središnji ured za obnovu tvrdi da se kuća ne treba rušiti

A- A+

Jučer je prilikom posjete premijera i ministara Banovini, došlo do manjeg incidenta – ministar Medved je sreo razočaranog branitelja koji je nezadovoljan tijekom obnove njegove kuće. Umirovljeni branitelj je između ostalog prozvao i Središnji državni ured za obnovu, koji je sada odgovorio s priopćenjem. Tvrde da su postupali u skladu sa zakonom.

Ministar Medved s umirovljenim braniteljem u Petrinji

Ministar Medved s umirovljenim braniteljem u Petrinji, foto: screenshot HRT

Podsjećamo, branitelj je pitao Medveda dolikuje li to jednom branitelju, jednom čovjeku, na što mu je Medved rekao da nije stvar je li branitelj ili ne. Na to mu je veteran odgovorio da ni ne treba biti branitelj i upitao ga dolikuje li čovjeku u 21. stoljeću da tako živi.

Branitelj je rekao i da je obilazio urede i Ministarstvo, ali da mu nitko nije pomogao. U tom trenutku se na snimci vidi žena koja mu govori da će ga primiti, na što je Medved rekao kako ga neće sada primiti, da su imali dvije godine za primiti čovjeka, a više o samom incidentu pročitajte ovdje.

Središnji državni ured za obnovu je danas reagirao na optužbe te se u svom priopćenju ogradio i rekao kako je obitelj umirovljenog branitelja redovito u kontaktu sa službenicima Centra za obnovu u Petrinji. Na sve optužbe su reagirali odgovarajući da postupaju u skladu sa zakonom o obnovi. Prenosimo i priopćenje u cijelosti.

Izdvojeni članak

Posjet Banovini: Obnova će trajati četiri godine, Ministar Medved sreo razočaranog veterana

Postupali u skladu sa zakonom o obnovi

Antonio sin Zdravka Palašića 16.03.2021. podnio je dva zahtjeva, prvi zahtjev za uklanjanje potresom uništene postojeće kuće i drugi za gradnju zamjenske obiteljske kuće. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine temeljem tih zahtjeva u svibnju 2021. izradilo je Odluku o obnovi koja je dostavljena Središnjem državnom uredu na postupanje 09.06.2022.

Tvrtka Projektni studio d.o.o. iz Slavonskog Broda izradila je sukladno odredbama Zakona o obnovi Nalaz postojećeg stanja građevinske konstrukcije 14.07.2022. kojim je utvrdila da kuća ispunjava uvjete za konstrukcijsku obnovu. Nalazom je utvrđeno da su na kući izazvana potresom nastala umjerena konstrukcijska i teška nekonstrukcijska oštećenja. Krovna konstrukcija, instalacije kao i vanjska i unutarnja stolarija samostalno su uklonjene od strane vlasnika.

Temeljem izrađenog Nalaza Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 19.08.2022. donijelo je zaključak kojim se traži očitovanje vlasnika po istom. Vlasnik je 06.09.2022. Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dao izjavu o neslaganju sa Nalazom i osporavajući isti zatražio dopune ili izradu novog Nalaza držeći se svog osnovnog zahtjeva da kuću treba ukloniti i izgraditi novu. Središnji državni ured i ovlašteni projektanti postupaju u skladu sa zakonom o obnovi koji jasno definira ovlasti projektanta koji utvrđuje stupanj oštećenja i način obnove.

Obitelj Palašić redovito je u kontaktu sa službenicima Centra za obnovu u Petrinji koji ih informiraju o svim pravima obnove te im i dalje stoje na raspolaganju.

Copy link
Powered by Social Snap