Pretraga

Posjet Banovini: Obnova će trajati četiri godine, Ministar Medved sreo razočaranog veterana

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u društvu ministra branitelja, Tome Medveda i ministra graditeljstva, Ivana Paladine, posjetio Sisačko-moslavačku županiju. Najavljeno je da bi se Banovina mogla obnoviti kroz tri do četiri godine, a došlo je i do manjeg incidenta kada se jedan veteran susreo s ministrom Medvedom.

Andrej Plenković u Sisačko-moslavačkoj županiji

Premijer Andrej Plenković u Sisačko-moslavačkoj županiji, foto: Vlada RH

Prilikom posjeta Banovini, ministar Medved se susreo s braniteljem iz Petrinje koji je bio nezadovoljan s tijekom obnove njegove kuće. Branitelj je pitao Medveda dolikuje li to jednom branitelju, jednom čovjeku, na što mu je Medved rekao da nije stvar je li branitelj ili ne. Na to mu je veteran odgovorio da ni ne treba biti veteran i upitao ga dolikuje li čovjeku u 21. stoljeću da tako živi, vidi se u snimci koju je objavio HRT.

– Jesam li ja došao drugi dan potresa kod vas ovdje? Jesam. Jesmo rješavali hitno zbrinjavanje? Jesmo, pomagali, sve. Sad strpljenja. Gradimo, rekao je Medved.

Na to mu je branitelj rekao da nije bilo njegovih dečkiju da bi i danas bio u kamp-kućici, a napomenuo je i da su čitavu zimu i čitavu jesen proveli u kamp kućici te da su mu branitelji iz Crnih mamba pomogli da izgradi ovu baraku. Rekao je kako mu nitko drugi ništa nije pomogao i dao mu opasku da on viče da mu je pomogao, a pritom ga i upitao što mu je pomogao.

Branitelj je zatim rekao da je obilazio urede i Ministarstvo, ali da mu nitko nije pomogao. U tom trenutku se na snimci vidi žena koja mu govori da će ga primiti, na što je Medved rekao kako ga neće sada primiti, da su imali dvije godine za primiti čovjeka.

Na snimci koju je objavila novinarka Nove TV, Matea Ćorić, veteran govori da mu mjesečna primanja iznose 2.500 kuna, da je do grla u kreditima i da se trudi osigurati nešto svojoj djeci. Ministar mu je rekao da će poslati inženjere da sve još jednom pogledaju i daju svoje stručno mišljenje.

Uručenje ugovora vrijednih 90 milijuna kuna

Inače, u Petrinji je održao radni sastanak o tijeku obnove u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, a Plenković je obišao i jednu obiteljsku kuću u izgradnji. Nakon sastanka uručen je niz niza ugovora i sporazuma između resornih ministarstava te tijela i ustanova Sisačko-moslavačke županije. Ukupna vrijednost ugovora je 90 milijuna kuna.

  • 21 ugovor iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti bespovratnih sredstava gradovima i općinama s područja Sisačko-moslavačke županije (21 milijun kuna);
  • Sporazum između Ministarstva poljoprivrede i Sisačko-Moslavačke županije o financiranju sanacije nerazvrstanih cesta na području Grada Siska, Grada Petrinje i Općine Martinska Ves (13 milijuna kuna);
  • Ugovor o dodjeli sredstava za pomoć, u svrhu obnove objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi na potresom pogođenom području;
  • Ugovor o dodjeli sredstava za obnovu Doma za starije i nemoćne osobe Glina.

Premijer Plenković istaknuo je da je cilj njegova današnjeg posjeta Banovini bio vidjeti kako se odvijaju aktivnosti glede obnove nakon potresa, ali i ukupne revitalizacije toga područja. Od resornih ministara i čelnika lokalne samouprave premijer Plenković dobio je konkretne informacije o projektima i cjelovitu sliku niza aktivnosti koje Vlada podupire na području Sisačko-moslavačke županije.

Veteranski centar

Osvrnuvši se na obilazak Veteranskog centra, koji gradi Ministarstvo hrvatskih branitelja uz pomoć nacionalnih i europskih sredstava, premijer Plenković istaknuo je kako je riječ o sjajnom projektu vrijednom više od 90 milijuna kuna, jednom od četiri takva, uz onaj u Šibeniku, Sinju i Daruvaru.

Izdvojeni članak

Povećana novčana pomoć za nekonstrukcijsku obnovu: Odluka se primjenjuje i retroaktivno

Uz to što će omogućiti rehabilitaciju i druge brojne aktivnosti za hrvatske ratne vojne invalide, ali i druge branitelje, radi se i o priznanju braniteljima iz Sisačko-moslavačke županije na svemu onome što su učinili. Najavio je da će, nakon odličnog iskustva i vrlo pozitivnih reakcija braniteljskih udruga na ta prva četiri veteranska centra, vrijedna ukupno 330 milijuna kuna, Vlada nastaviti s tim projektom u novoj financijskoj perspektivi i ulagati u dodatna tri centra.

Tri elementa ukupnog procesa obnove

Premijer Plenković danas je posjetio i gradilište novih osam zgrada sa 128 stanova, koji će biti gotovi do ljeta. U te će se stanove, dodao je premijer Plenković, useliti stradalnici od potresa. Rekao je kako je to jedan vidljiv, značajan projekt koji će pridonijeti bržem rješavanju pitanja onih koji su najviše propatili za vrijeme potresa.

Što se tiče ukupnog procesa obnove, premijer Plenković istaknuo je tri elementa. Prvi su interventne mjere, odnosno sve ono što se kontinuirano provodi za područje Banovine dvije godine: investicije svih resora u različite potpore, od hrane, različitih naknada, plaćanja troškova energenata, subvencioniranja prijevoza. Dosadašnja ukupna investicija za to iznosila je milijardu i 870 milijuna kuna.

Što se tiče drugog elementa, dinamike obnove, premijer je kazao da dobro idu sve aktivnosti koje se odnose na nekonstrukcijsku obnovu, a dovršeno je skoro pet tisuća kuća. Ono na čemu se sada radi, istaknuo je, jest dodatno ubrzanje konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih kuća i višestambenih zgrada, a ubrzavaju se i administrativni procesi, od odluka, obrade zahtjeva, raspisivanja natječaja do daljnje mobilizacije građevinskog sektora. Osobito će se staviti naglasak na populariziranje koncepta samoobnove, uz novčanu naknadu od strane države.

Izdvojeni članak

Nova odluka Vlade: Više od 10 milijuna kuna za obnovu Doma za starije i nemoćne u Glini

Treći element jest obnova zdravstvene, obrazovne, socijalne i prometne infrastrukture. Plenković je i poručio kako država stoji iza Sisačko-moslavačke županije, od direktnih financijskih potpora preko beskamatnih zajmova do tijesne suradnje svih resora na realizaciji projekata.

Iskoristit će se EU sredstva

Sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, 319 milijuna eura za područje Banovine, zasigurno će se iskoristiti na vrijeme, istaknuo je premijer Plenković i dodao da imamo i nadugovorenost tih sredstava. Izrazio je zadovoljstvo postizanjem dogovora Središnjeg državnog ureda za obnovu, ministra obnove Ivana Paladine i sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček oko konstrukcijske obnove višestambene zgrade u Sisku od 10 tisuća kvadrata i 145 stambenih jedinica.

U Sisku je premijer Plenković obišao gradilište Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole, a susreo se i sa sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem, s kojim je obišao radove na obnovi Katedrale Uzvišenja sv. Križa. Posjet Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednik Vlade završio je obilaskom gradilišta autoceste Zagreb – Sisak, dionicu između Lekenika i Siska.

U Petrinji je bio i ministar graditeljstva, Ivan Paladina, koji je poručio da bi se Banovina, što se tiče privatnih objekata, konstrukcijske obnove i gradnji zamjenskih obiteljskih kuća, mogla obnoviti za tri do četiri godine. Ministar je odgovorio i na pitanja novinara je li realno da će Banovina biti obnovljena za dvije godine, a o čemu je govorio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Izdvojeni članak

U tijeku obnova svetišta Majke Božje Lurdske: Radove izvodi zagrebačka tvrtka

Obnova Banovine kroz četiri godine

Paladina je rekao da za četiri godine koje je čuo, misli da su realne, možda i nešto kraće od toga. Smatra da je to realan rok, dok dvije godine nisu. Ministar je nedavno govorio o dinamici koju trebamo postići i tada rekao minimalno 50 gradilišta, a da bi bilo dobro da što prije dođemo do brojke od 100 gradilišta mjesečno, da toliko počinjemo, a istovremeno da radovi napreduju u ugovorenoj dinamici. Napomenuo je da je te brojke govorio i za Banovinu i za Grad Zagreb.

– Ali, ako to otprilike podijelite na pola, onda dobivate ovu dinamiku koju sam ja sada rekao – a to je tri do četiri godine (rok za obnovu Banovine), poručio je ministar Paladina.

Na opasku novinarke je li vidio kako izgleda Petrinja te upitan bi li se on i njegova obitelj osjećali sigurnim da tu živi, Paladina je rekao da bi se osjećao kao svaki drugi građanin trenutno i kao svaka druga obitelj. Rekao je da se skele naravno moraju što prije ukloniti i da objekte treba što prije obnoviti, ali da vjeruje da se u većoj mjeri, građani u konačnici osjećaju sigurno.

O osiguranju alternativnih rješenja, dodatnih puteva barem djeci do škole, ministar je rekao da koliko je on vidio svi su objekti osigurani skelama, koje bi trebale biti sigurne i vjeruje da to tako i je.

Izdvojeni članak

Paladina o ubrzavanju procesa samoobnove: ‘Vlasnici se trebaju dodatno angažirati’

Završeni radovi na šest kuća

Državni tajnik Gordan Hanžek rekao je da su završeni radovi na šest kuća na Banovini te da u ovom trenutku u tim kućama rade priključenje na komunalnu infrastrukturu što je omogućeno izmjenom i dopunom programa mjera, a radi se o septičkim jamama, vodi – onim elementima koje dosad nažalost te kuće nisu imale. Podsjetio je da područje Banovine ima iza sebe Domovinski rat te da je to jedno područje koje je bilo drugačije koncipirano.

Rekao je da su danas obišli i jednu kuću u izgradnji a ukupno je 86 kuća u izgradnji te je 118 ukupno potpisanih ugovora sa vlasnicima koji su odabrali model kuće i tehnologiju izgradnje. Poručio je da je procjena da će morati oko 600-tinjak kuća kuća izgraditi privatnim vlasnicima.

Na pitanje je li zadovoljan dinamikom obnove u Zagrebu, jer je od potresa prošlo gotovo tri godine, a ni jedna kuća konstrukcijski još nije obnovljena, ministar Paladina je to opovrgnuo. Rekao je kako je obnovljeno 10 obiteljskih kuća konstrukcijski i dvije višestambene zgrade na području Zagreba. Istaknuo je kako novinarka gleda samo organiziranu obnovu, a ne model samoobnove, odnosno model novčane pomoći.

Izdvojeni članak

Ministar Paladina na tribini: Cilj je da mjesečno na barem 50 do 100 objekata započinje obnova

Model samoobnove

Objasnio je da je to model u kojem oni u Ministarstvu odrade potpuno isti posao kao i kod organizirane obnove, a isto tako korisnici često od provedbenog tijela, za Zagreb je to Fond za obnovu, iskoriste mogućnost da projekt izradi provedbeno tijelo, tako da u konačnici jako često jedini dio posla koje na sebe preuzmu suvlasnici je pronalazak izvođača, a sav ostatak posla kao u organiziranoj obnovi odradi što Ministarstvo, što provedbeno tijelo.

– Taj model je nešto što još više trebamo koristiti, posebice kad uzmemo u obzir da smo mi značajno ubrzali obradu svih odluka. Mi ćemo kroz, rekao bih dva mjeseca, doći u situaciju da što se tiče samoobnove, konstrukcijske samoobnove, svaki korisnik koji promijeni zahtjev iz organizirane u samoobnovu, odluku će dobiti u svega par tjedana te može vrlo brzo započeti sa izradom projekta, može dobiti avans i za izradu projekta i za izvođenje radova, rekao je ministar.

Dodao je da je u tim okolnostima napraviti taj dodatni angažman, pronaći izvođača, ‘nešto što je realno za očekivati od korisnika kako bi u konačnici i brže došlo do obnove.’

Copy link
Powered by Social Snap