Pretraga

Ministar Paladina na tribini: Cilj je da mjesečno na barem 50 do 100 objekata započinje obnova

A- A+

Održana je tribina ‘Obnova od potresa – model samoobnove’ u organizaciji Ministarstva graditeljstva, a na njoj je sudjelovao i ministar Ivan Paladina. Ministar je rekao kako će s dinamikom obnove biti zadovoljan kada se na barem 50 do 100 objekata mjesečno bude započinjala obnova.

Ministar Paladina na tribini ‘Obnova od potresa – model samoobnove’, foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Tribinu ‘Obnova od potresa – model samoobnove‘ organiziralo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i jedinicama lokalne samouprave s područja županije. Na tribini je predstavljen unaprijeđeni model samoobnove kroz koji građani mogu sami odabrati izvođača radova, dobiti naknadu za trošak koordinacije samoobnove te predujam za radove i troškove izrade projekta.

Ministar Paladina rekao je kako u ovom trenutku imaju nešto manje od 300 različitih zahtjeva za obnovu s područja Krapinsko-zagorske županije, od kojih su za nešto više od 60 posto njih donesene odluke, a svi ostali zahtjevi su obrađeni.

– S druge strane, što se tiče Fonda za obnovu koji provodi samu obnovu, u ovom trenutku je prvih 10 objekata uklonjeno i dani su nalozi za uklanjanje narednih 10 objekata koji će u vrlo skorom roku, u naredna dva tjedna, biti uklonjeni. Sve odluke o uklanjanju će biti donesene i svi objekti koji su za uklanjanje će biti uklonjeni do kraja godine, najavio je ministar i dodao kako je donesena odluka o odabiru projektanta za gradnju svih zamjenskih kuća.

Rekao je kako se nada da će se u vrijeme projektiranja prvih kuća ugovoriti i izvođenje radova te kako vjeruje da će izgradnja prvih zamjenskih kuća početi početkom iduće godine.

Izdvojeni članak

Paladina: Obnova se ubrzava, ali moramo priznati da nisu svi ciljevi ostvareni

– Što se tiče konstrukcijske obnove, prva dva objekta su na početku obnove kroz model samoobnove, a dva objekata su isprojektirana, projekti su završeni te su u fazi nabave radova. Otvaranje tih ponuda se očekuje sljedeći tjedan te je ugovoreno i dani su nalazi za 10 objekata. Što se tiče novčane pomoći za nekonstrukcijske radove, donijeli smo sve odluke i sve novčane pomoći su isplaćene, objasnio je Paladina.

Dinamika obnove

Na pitanje je li zadovoljan dinamikom obnove, ministar je odgovorio kako je mnogo napravljeno, ali da mu je cilj ubrzati obnovu kroz idućih šest mjeseci.

– Bit ću zadovoljan tek kada postignemo dinamiku da mi mjesečno započinjemo obnovu, govorimo o ozbiljnijim radovima – konstrukcijskoj obnovi i gradnji zamjenskih objekata, barem 50 objekata, a da se približimo brojci od 100 objekata mjesečno. Cilj nam je u šest mjeseci doći do te dinamike i kada ju dostignemo, bit ću zadovoljan, rekao je ministar.

Na tribini je bio i župan Željko Kolar, koji je istaknuo da je u ovom trenutku najveći problem nedostatak majstora i tvrtki koje će izvoditi radove. Dodao je kako vjeruje da je to šansa za male poduzetnike i obrtnike.

– Sada je cijena regulirana, usklađena s tržištem i vjerujem da bi tu naši domaći majstori mogli pronaći svoj interes, rekao je Kolar, ističući da je županija spremna koordinirati poslove koje će im država povjeriti.

Copy link
Powered by Social Snap