Pretraga

Povećana novčana pomoć za nekonstrukcijsku obnovu: Odluka se primjenjuje i retroaktivno

A- A+

Vlada je donijela Odluku kojom se povećava novčana pomoć za nekonstrukcijsku obnovu. Tako će umjesto dosadašnjih 16.000 kuna iznositi 22.500 kuna po posebnom dijelu objekta, odnosno maksimalno 35.500 kuna po obiteljskoj kući.

Ilustracija, foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

U nekonstrukcijsku obnovu spadaju tako sanacija krovišta, zabatnih zidova, dimnjaka, stubišta i dizala. Za tu vrstu radova se pomoć s dosadašnjih 16.000 kuna povećava na 22.500 kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće, stambeno-poslovne zgrade, višestambene zgrade i poslovne zgrade. Ako nema više posebnih dijelova, pomoć može iznositi maksimalno 35.500 kuna po obiteljskoj kući.

Zbog izvanrednih okolnosti, odnosno poremećaja na tržištima koji su rezultirali povećanjima cijena građevinskih materijala i radova općenito, u provedbi Odluke se pokazalo da su postavljeni maksimalni iznosi preniski za učinkovitu provedbu iste. Kao rezultat toga, dio radova koji bi se mogao financirati po Odluci, u konačnici se realizira kroz organiziranu obnovu te se na taj način dodatno operativno opterećuju provedbena tijela i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izdvojeni članak

Ministarstvo objavilo detaljan popis svih aktivnosti koje su napravili nakon potresa na Banovini

Sredstva za provedbu ove Odluke osiguravaju se iz sredstava koja su osigurana na pozicijama Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, za tu namjenu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, do utroška raspoloživih sredstava. S obzirom da je ova Odluka povoljnija za adresate od prethodne, ista se primjenjuje i retroaktivno, odnosno na sve započete postupke.

Podsjećamo, novčana sredstva za nekonstrukcijsku obnovu isplaćuju se nakon provedene obnove. Fond za obnovu ili Središnji državni ured vrši isplatu (povrat) prihvatljivih troškova za izvedene radove koji su dokumentirani ili specificirani. Izvođač mora biti registriran za takve radove i mora ih izvesti po pravilima struke.

Ovlašteni nadzorni inženjer pregledom i ovjerom izvršenih usluga i izvedenih radova te ovlašteni dimnjačar, u slučaju popravka dimnjaka, potvrđuju da su usluge i radovi izvedeni po pravilima struke. Donosimo i čitav tekst Odluke.

Povećana novčana pomoć za nekonstrukcijsku obnovu: Odluka se primjenjuje i retroaktivno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap