Pretraga

Paladina o ubrzavanju procesa samoobnove: ‘Vlasnici se trebaju dodatno angažirati’

A- A+

Ministar Paladina je komentirao trenutno stanje obnove i istaknuo kako su ovog ljeta otvorili više od 200 novih gradilišta. Obrađeno je 35 posto zahtjeva za obnovom, a cilj je obraditi još trećinu u sljedećih šest mjeseci. Trenutni prioritet je riješiti obnovu domova stanovnika u kontejnerskim naseljima, zbog hladne zime koja dolazi.

Paladina na Dnevniku Nove TV | MPGI

Ministar Paladina je prilikom gostovanja u Dnevniku Nove TV rekao kako puno radi oko obnove i da se ne slaže s Tomaševićem da stvari ne funkcioniraju. Dodao je i kako su ostvarili postavljeni cilj do kraja ljeta, a to je otvaranje više od 200 gradilišta konstrukcijske obnove. Istaknuo je da je do sada obnovljeno 3.500 objekata i obiteljskih kuća u postupku organizirane obnove, a za njih 2.500 na zagrebačkom području je isplaćena novčana pomoć.

Pohvalio se i kako je na početku godine bilo petnaestak posto obrađenih zahtjeva, a sada je ta brojka na 35 posto. Kaže da je trenutni cilj ministarstva obraditi još trećinu zahtjeva za obnovom u narednih šest mjeseci. Sredinom listopada će se podvući crta i vidjeti što su najavili, a što su napravili.

‘Do zime će biti prioritet kontejnerska naselja’

Proteklih nekoliko tjedana obilježilo je ružno vrijeme i obilne kiše. Zamjenski domovi, privremeni kontejneri, počeli su prokišnjavati.

– Činjenica je da smo prethodnih dana imali obilne kiše. Točno je da je prokišnjavalo šest kontejnera na petrinjskom kontejnerskom naselju, prema mojim podacima iz Civilne zaštite, svih šest je popravljeno. Bilo je nekoliko saniranih pojedinačnih kontejnera koji nisu u tom naselju, rekao je Paladina.

Izdvojeni članak

Počinje obnova zagrebačkih bolnica: Donosimo važne informacije gdje ćete obaviti preglede

Dodao je kako im je cilj zbrinuti ljude koji žive u privremenim kontejnerima jer su zima i niske temperature sve bliže.

– Do zime će biti prioritet kontejnerska naselja. Prvo moramo vidjeti u ministarstvu da svi zahtjevi, za one korisnike kontejnerskih naselja koji imaju pravo na obnovu, budu obrađeni. I da onaj koji provodi obnovu, ubrza dinamiku, rekao je Paladina.

U slučaju da im se dom ne obnovi, ili nemaju pravo na obnovu, država će to pokriti tako što će im ponuditi nekretnine u najam, kao što nekima već jest.

‘Vlasnici se trebaju dodatno angažirati i ubrzati proces obnove’

Paladina je objasnio da građani koji se odluče sami obnavljati svoje domove odrađuju dio građevinskog posla, a kontrolu provodi provedbeno tijelo.

Samoobnova je postojala i prije, mi smo to u zadnjim izmjenama dodatno unaprijedili. To znači da, kada korisnik preda zahtjev za obnovu, mi u ministarstvu radimo isti posao radilo se o organiziranoj obnovi ili samoobnovi. Kada unesemo odluku, u suradnji s provedbenim tijelom – korisnik organizira jedan dio posla, a drugi dio kontrole provede provedbeno tijelo, rekao je Paladina.

Izdvojeni članak

[FOTO/VIDEO] Obnova se ‘pokrenula’: Pogledajte kako izgleda uklanjanje opasnih dijelova sa zgrada

Rekao je da je naknada koju korisnici dobivaju dovoljna za obnoviti kuću i da su u tom modelu cijene potpuno usklađene s tržišnima. Naglasio je da su u zadnjim izmjenama omogućili isplatu avansa kao naknadu korisnicima za njihov trud jer preuzimaju dio obaveza oko obnove na sebe. Dodao je kako osobno smatra da se vlasnici moraju dodatno angažirati i ubrzati proces obnove.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap