Pretraga

Gradonačelnica Petrinja pojasnila što je htjela reći u pismu: Pozvala mlađe sugrađane na samoobnovu

A- A+

Na drugu obljetnicu razornog potresa koji je pogodio Petrinju i okolno područje, gradonačelnica Komes je odlučila pojasniti na što je točno mislila u otvorenom pismu u kojem je pozvala građane na samoobnovu. Kako je objasnila, samoobnova od strane onih mlađih i agilnijih sugrađana omogućila bi da oni stariji i kojima je teže samostalno prije dođu na red preko organizirane obnove.

petrinja_magdalena komes

Ilustracija, foto: Grad Petrinja (obrada bauštela.hr)

Komes je odlučila u novom priopćenju pojasniti što je točno htjela reći, s ciljem kako bi se prije svega pomoglo svim zainteresiranim građanima iz potresom pogođenih područja. Tako je objasnila i da je samoobnova kao model obnove u potpunosti financijski pokrivena od strane države, dok je ona s predujmom ili avansom koncipirana tako da se financijska sredstva za obnovu dobivaju unaprijed.

Kako je objasnila, programom mjera koji je donesen krajem srpnja, unaprijeđen je model samoobnove. Onima koji se odluče na taj način obnove će biti nadoknađeni i za trošak koordinacije samoobnove, odnosno provoditelji samoobnove će dobiti naknadu za njihov angažman i uloženo vrijeme – od 20 do 80 tisuća kuna, ovisno o vrsti i veličini zgrade.

– Tako je omogućena isplata predujma za troškove izrade projekta za konstrukcijsku samoobnovu obiteljskih kuća te isplata predujma za izvođenje radova u vrijednosti 25 posto novčane pomoći, dok je za zgrade omogućena isplata cjelokupnog iznosa novčane pomoći prije početka radova, pojasnila je Komes.

Izdvojeni članak

Druga obljetnica razornog potresa: Što se točno napravilo po pitanju obnove?

Samoobnova

Kako je naglasila, tako se zaobilazi dugotrajniji postupak koji mora provesti država, što je jedan od razloga sporosti obnove objekata za koje odavno postoje formalne odluka. Napomenula je i da bi samoobnova od strane onih mlađih i agilnijih sugrađana omogućila da oni stariji i kojima je teže samostalno prije dođu na red preko organizirane obnove.

Podsjećamo, ususret drugoj obljetnici razornog potresa koji je pogodio Petrinju, gradonačelnica Komes je napisala otvoreno pismo u kojem je komentirala trenutno stanje obnove. Istaknula je neke od nadolazećih projekata, a građane pozvala da krenu u samoobnovu. Čitavo pismo možete pročitati ovdje. Prenosimo i novo priopćenje gradonačelnice Komes.

Izdvojeni članak

Gradonačelnica Petrinje uputila otvoreno pismo: Pozvala građane na samoobnovu

Priopćenje

S obzirom na veliki broj pogrešnih tumačenja iz otvorenog pisma upućenog medijima povodom obljetnice katastrofalnog potresa koji je pogodio Petrinju i okolicu, i poruke o potrebi jačanja korištenja mogućnosti potresne samoobnove, s predujmom, odnosno avansom; viđam potrebu za pojašnjenjem, a kako bi se prije svega pomoglo svim zainteresiranim građanima iz potresom pogođenih područja.

Samoobnova je kao model obnove u potpunosti financijski pokrivena od strane države, dok je ona s predujmom ili avansom koncipirana tako da se financijska sredstva za obnovu dobivaju unaprijed.

Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom koji je donesen krajem srpnja 2022. godine, dodatno je unaprijeđen model samoobnove i novčane pomoći te su uspostavljene dodatne pogodnosti za građane koji odaberu takav model obnove. Tako je omogućena isplata predujma za troškove izrade projekta za konstrukcijsku samoobnovu obiteljskih kuća te isplata predujma za izvođenje radova u vrijednosti 25 posto novčane pomoći, dok je za zgrade omogućena isplata cjelokupnog iznosa novčane pomoći prije početka radova! Tu je i trošak koordinacije samoobnove, odnosno naknada vlasnicima, provoditeljima samoobnove, za njihov angažman i uloženo vrijeme za što se isplaćuje u iznosu od 20.000 do 80.000 kuna, ovisno o vrsti i veličini zgrade.

Važno je napomenuti, kako su zbog pojave globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda revidirane maksimalne cijene za robu, radove i usluge. A građani prilikom isplate novčane pomoći ostvaruju pravo na povrat plaćenog PDV-a.

Zahtjev za obnovu i dodjelu novčane pomoći podnosi se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Više informacija moguće je pronaći na sljedećoj poveznici.

Molim sve medije, da prenesu ovu dopunu informacije koju sam putem otvorenog pisma uputila kao poticaj i apel mogućnosti koju treba koristiti što više. Tako se zaobilazi dugotrajniji postupak, koji mora provesti država, što je jedan od razloga sporosti obnove objekata za koje odavno postoje formalne odluke. Samoobnova od strane onih mlađih i agilnijih sugrađana omogućila bi uostalom da oni stariji i kojima je teže samostalno prije dođu na red preko organizirane obnove.

Ponavljam molbu za građevinsku struku iz čitave Hrvatske, da se organizirano ponudi građanima koji će ići putem samoobnove. Putem udruženja, komora, može se posredovati i olakšati brže ugovaranje. Tako možemo raditi na cilju da do sljedeće obljetnice nema kuće i objekta, koji ako već nisu obnovljeni, nisu bez skele, radova u tijeku ili pripremljeni za njih.

S poštovanjem,

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje

Copy link
Powered by Social Snap