Pretraga

U Petrinjskom naselju Nebojan gradi se škola za 19 učenika: Radovi vrijedni 850 tisuća eura

A- A+

U tijeku je gradnja Područne Osnovne škole u naselju Nebojan. Radovi vrijedni 850.000 eura trebali bi završiti do svibnja ove godine, tako da će učenici iduću školsku godinu započeti u obnovljenoj zgradi. Inače, ovu je školu pohađalo 19 učenika.

Škola u Nebojanu

Škola u Nebojanu | foto: Grad Petrinja

Nakon obilaska kontejnerskog naselja u Petrinji, ministar graditeljstva Branko Bačić je posjetio gradilište Područne škole Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Nebojanu, koja je teško oštećena u potresu. Cjelovita obnova škole, koju provodi Sisačko-moslavačka županija sredstvima Fonda solidarnosti EU, stoji oko 850.000 eura. Župan Ivan Celjak kazao je kako se krenulo u unutarnje uređenje škole nakon što su izgrađeni armirano-betonski temelji.

U samo nekoliko dana spojeni su montažni dijelovi škole, postavljen je krov i stolarija. Spojeni su svi elementi i ugrađena je stolarija. Osim unutarnjeg uređenja na redu je i postavljanje fasade. Izvođači radova na školi su tvrtke Stanić Graditeljstvo d.o.o. iz Petrinje i Domprojekt d.o.o. iz Zagreba.

Petrinjska gradonačelnica Komes pri obilasku je istaknula kako grade ispočetka, i obrazovne ustanove i zdravstvene, kao i sve one koje su potrebne za normalno funkcioniranje života nekog područja. Kazala je kako je ovu školu pohađalo 19 učenika.

– Veseli me vidjeti da su radovi pri završetku, kako bi se naša dječica napokon vratila na svoje područje. Oni su sada, kao i ostali stradalnici, privremeno smješteni u drugim zgradama i ustanovama. Znamo da su u ovu školu išla djeca koja su naseljena u ovom mjestu i okolnim mjestima, njih 19, a možda se poveća taj broj kada se vrate na svoje područje, rekla je Komes.

Nakon Petrinje, u Glini je simbolično obilježen početak izgradnje triju novih stambenih zgrada s ukupno 57 stanova. Ministar Bačić rekao je da će se na taj način znatno povećati potresom devastirani stambeni fond na području Gline. Na području Banovine u tijeku je gradnja 20 višestambenih zgrada u kojima će svoj budući dom osigurati 305 obitelji. Prioritet u zbrinjavanju imat će korisnici mobilnih stambenih jedinica.

Izdvojeni članak

Obnova na Banovini: U Petrinji se grade škole ukupne površine gotovo 10 tisuća m2

Podsjetimo, u centru Petrinje gradi se osnovna škola, a nova srednja škola bit će izgrađena kod tvornice Gavrilović. Novoizgrađena osnovna škola u centru imat će prizemlje i dva kata na kojima će biti smješteno 20 učionica, prostor knjižnice, kuhinja s blagovaonicom, uredske te pomoćne prostorije. Uz školu se gradi i dvorana površine 1.509,8 m2. Sveukupna površina škole i dvorane iznosi 5.554,7 m2.

Što se tiče srednje škole, tvrtka Gavrilović donirala je 2021. godine na svojoj parceli postojeći građevinski objekt, koji će se, sredstvima iz zajma Svjetske banke, rekonstruirati za potrebe nove Srednje škole Petrinja. Nova škola tako bi bila u sjevernom dijelu grada, u krugu tvornice Gavrilović. Više o tome možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap