Pretraga

Povijesna rekonstrukcija u Splitu: Novo kino pod zvijezdama

A- A+

Grad Split je objavio javni poziv za dostavu ponuda za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Ljetnog kina Bačvice. Kino će proširiti kapacitet, te osuvremeniti djelatnost, a poradit će se i na uređenju okoliša. Armiranobetonska konstrukcija projekcijskog zida bit će sanirana, a pozicija gledališta ostati ista. Rok za prijavu projekta je 10. travanj.

kino Bačvice

kino Bačvice | foto: Grad Split

Ljetno kino Bačvice, omiljeno okupljalište ljubitelja filmske umjetnosti i kulturnih događanja, čeka svoje obnavljanje kako bi se još više unaprijedila kulturna scena našeg grada. Iz Grada Splitu poručuju kako traže stručnjake koji će izraditi sve potrebne dokumente kako bi se osigurala kvalitetna rekonstrukciju ovog važnog kulturnog prostora.

Rok za dostavu ponuda za izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Ljetnog kina Bačvice je 10. travanj. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 60.000 eura.

Izdvojeni članak

Top projekti Split: Plato uz more veličine 31. nogometog igrališta i top zdravstveni centar

Površina na koju se odnosi izrada projektno-tehničke dokumentacije iznosi 7.014 kvadrata, a sama površina Ljetnog kina 5.783 kvadrata. Prostor Kina u cijelosti se nalazi unutar granica zone A Kulturno – povijesne cjeline priobalnog pojasa gradskog predjela Bačvice, upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Veće gledalište na istoj poziciji

Napominje se kako dokumentacija mora biti izrađena u skladu s horizontalnim načelom ‘ne nanosi bitnu štetu’, a promatrano u kontekstu buduće potencijalne realizacije projekta u okviru poštivanja klimatskih i okolišnih standarda i prioriteta Europske unije. Konačni cilj projekta je dovršen, funkcionalan i učinkovit prostor Ljetnog kina Bačvice, prilagođen suvremenim standardima kino-prikazivačke djelatnosti.

Sezonski, ljetno kino bačvice, po obnovi trebalo bi imati minimalno 80 dana rada, te kad se uzmu u obzir prosječne vremenske prilike na lokaciji, približno 15 večernjih termina za ostala događanja koja su komplementarna s osnovnom namjenom (koncert, kazalište, druge manifestacije). Redovni kapacitet kina trenutno iznosi 300 stolica, a rekonstrukcijom bi se trebalo omogućiti povećanje kapaciteta za posebne događaje za do 600 osoba.

Izdvojeni članak

Idejno rješenje: Velika rekonstrukcija u središtu Splita savršen spoj starog i novog

Preporučuje se zadržati lokaciju projekcijskog ekrana i orijentaciju gledališta na istom mjestu zbog orijentacije platna prema zapadu (zalazak ne ometa početke projekcija jer je zasjenjen krošnjama stabala). Postojećom orijentacijom se najbolje iskorištava praznina bez stabala te je moguća eventualno minimalna korekcija položaja platna i visina bine.

Projekcijski zid s pozornicom

Sam projekcijski zid je armiranobetonska konstrukcija koju je nužno sanirati te je zbog suvremenih standarda potrebno isti proširiti (rekonstruirati) cca 2m (po cca 1 m sa svake strane) te upotpuniti truss konstrukcijom za montažu ostale scenske opreme koja se demontira nakon sezone ili manifestacije. Na vrhu zida predvidjeti strehu. Zamjena zida stvarnim projekcijskim tekstilnim platnom na potkonstrukciji nije moguća jer je zbog pozicije ljetnog kina izloženo ljetnim vjetrovima koji utječu na projekciju na platnu.

U sklopu zida predvidjeti mjesto za prednje zvučnike –  po jedan set sa svake strane zida te centralni ispod projekcijske površine zida. Za zvučnike postoji opcija postavljanja na rasvjetne stupove i/ili postavljanje zvučnika u pod ili opcija posebnih (mobilnih) nosača za zvučnike.

Pozornicu je moguće povisiti ako je potrebno za osiguranje neometane linije pogleda. Njena širina od 11,2 metara zadovoljava većinu namjene za koju se koristi, no dubinu bi trebalo povećati sa 3,86 na 5 metara.

Split dobiva i novi polivalentan trg, doznajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap