Pretraga

Novi polivalentan trg za Splićane, moderan koncept i staro zvučno ime

A- A+

U Splitu već neko vrijeme traje urbana obnova gradskih četvrti. Na red je došao i Trstenik koji će uskoro dobiti novi trg. Projektirao ga je Duje Štambuk, a predstavlja formu koja će se prilagođavati potrebama građana. Imat će kaskadno gledalište za društvena i sportska događanja, a namjera je da se nazove po Henriku Znidarčiću.

trg trstenik

trg trstenik | foto: Grad Split

Pokrenut postupak javne nabave za izvođenje radova na parternom uređenju trga uz zgradu GK Trstenik, izvještavaju iz Grada Splita. U sklopu projekta izvršit će se rekonstrukcija trga, kako bi se unaprijedio prostor i stavio u funkciju građana. Glavni i izvedbeni projekt radio je arhitekt Duje Štambuk.

Idejnim arhitektonskim rješenjem planirana je rampa za osobe smanjene pokretljivosti, izvedba kaskadnog gledališta i povezivanje trga sa šetnicom. Također, proširit će se i prilagoditi pozornica, te izvedba dijela partera u formi rampe.

Izdvojeni članak

Idejno rješenje: Velika rekonstrukcija u središtu Splita savršen spoj starog i novog

Centralni element služit će i kao nosač mrežne zavjese ili platna koje bi se po potrebi koristilo za projekcije ili za odvajanje sjevernog i južnog dijela trga u različitim režimima korištenja. Iz Grada Splita ističu kako s obzirom na značajke projekta, zahvatom u prostor ovaj trg postaje iznimno polivalentan.

trg trstenik

trg trstenik | foto: Grad Split

Napominje se i kako će dio prostora na trgu biti uređen za sport i rekreaciju. Središnji dio trga previđen je za sjedenje i igru, a južni dio bi trebao imati elemente sportskih sadržaja, malog nogometa i košarke.

Iako se o imenu trga još nije javno promišljalo, treba spomenuti i da je jedan od prijedloga građana u ovome pravcu biti da se trg nazove po Henriku Znidarčiću. Njegovo je ime nekada nosila cijela Papandopulova ulica.

Pogledajte ovdje kako izgleda jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj, nalazi se u Splitu.

Copy link
Powered by Social Snap