Pretraga

Sanacija zgrada oštećenih potresom, odobreno više od 63 milijuna kuna

A- A+

Ministartsvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je dosad odobrilo 1.786 zahtjeva od zaprimljenih 2.183, a iznos odobrenih povrata sredstava je 63.235.754 kuna. To se odnosi na građane koji su samostalno sanirali štete te ostvarili pravo na povrat novca, objavili su na stranicama Ministarstva.

Obnova od potresa

Šteta od potresa | foto: Ravnateljstvo civilne zaštite

Građani koji su sami sanirali štete, da bi ostvarili pravo na povrat novca morali su angažirati ovlaštenog injženjera koji će učiniti elaborat popravka, angažirati izvođača radova, angažirati ovlaštenog građevinskog injženjera odnosno ovlaštenog injženjera strojarstva te sačuvati originalne račune. Rok za predaju zahtjeva za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećenih zgrada produljen je do 31. prosinca 2022. godine.

Ispunjeni zahtjev predaje vlasnik, suvlasnik, prestavnik suvlasnika, odnosno upravitelj višestambene ili poslovne zgrade. Obrazac za ispunjavanje možete vidjeti ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Zahtjev je moguće predati Ministarstvu putem pošte, osobno u pisarnici, u izmještenim uredima u Sisku, Petrinji i Glini te pomoću aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani.

Izdvojeni članak

Sve što trebate znati o potresno sigurnoj gradnji na temeljnom jastuku

Ministarstvo je dosad zaprimilo 13.498 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijske obveze vlasnika. Vlada je 9. rujna 2021. godine usvojila novi program mjera obnove zgrada oštećenih potresom u pet županija kojim su korigirane cijene izvođenja radova zbog rasta cijena na tržištu i produljeni rokovi za predaju zahtjeva iz obnove. Također, legalnost objekta više nije uvjet za ostvarivanje novčane pomoći za privremenu pomoć i hitne intervencije. U program mjera ugrađeni su rezultati studije u kojoj je provedena preliminarna identifikacija rizičnih geoloških procesa i pojava likvefakcije, vrtača i klizišta, izrađena u suradnji s Rudarsko-geološko- naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Otvoren e-upis zgrada i obiteljskih kuća u svrhu smanjenja rizika od potresa

Prema novim mjerama, kod samoobnove obiteljske kuće na području proglašene katastrofe vlasnik obiteljske kuće moći će sam organizirati izradu elaborata i projektne dokumentacije i izvesti radove, a nadzor nad izvedenim radovima i isplatu obavit će Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje. Također, dodatno su uređeni postupak privremene pohrane stvari i pitanje privremenog skladištenja građevinskog materijala i postupanje s njima.

Izdvojeni članak

Obnova od potresa: Javni poziv za izgradnju tipskih obiteljskih kuća za stradale u potresu

Jasnije se definiraju sadržaji bitne tehničke dokumentacije u obnovi, završno izviješće nadzornog inženjera i pisana izjava izvođača u izvedbenim radovima te se dodatno uređuju potrebni elementi za sve ključne sudionike u obnovi i produljuju rokovi za podnošenje zahtjeva. Od sada će, osim za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju zgrade, građani mogu ostvariti novčanu pomoć za izradu projekta obnove konstrukcije zgrade i projekta za cjelovitu obnovu, a rok za podnešenje tog zahtjeva produžuje se do 31. prosinca 2030. Rok za predaju zahtjeva za novčanu pomoć za privremenu zaštitu potresom oštećene zgrade produljen je do 31. prosinca 2022., a zahtjev za uklanjanje potresom uništene višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade moći će predati do 31. prosinca 2025.

Sanacija zgrada oštećenih potresom, odobreno više od 63 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap