Pretraga

Započela katastarska izmjera u Glini i Topuskom: Za županiju osigurano gotovo 10 milijuna eura

A- A+

Započeo je višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja Gline i Topuskog. Katastarska izmjera započinje i za ostala područja u Sisačko-moslavačkoj županiji za što je osigurano 9,5 milijuna eura. Početak radova na izmjeri službeno je otvoren za vrijeme posjeta ministra graditeljstva Branka Bačića.

Započela katastarska izmjera u Glini i Topuskom

Započela katastarska izmjera u Glini i Topuskom | foto: Ministarstvo graditeljstva

Ubrzani projekti obnove na području teško pogođenom potresom uvelike ovise i o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, te o novoj katastarskoj izmjeri koja će biti podloga za sve buduće radove na ovom području. Višegodišnji program katastarskih izmjera je najveći katastarski projekt u Republici Hrvatskoj od kada postoje zemljišne knjige.

Bačić je rekao kako je višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja jedan od najvažnijih projekata hrvatske Vlade i u svakoj narednoj godini će biti vidljiv njegov utjecaj na ukupni razvoj zemlje. Riječ je o katastarskoj izmjeri 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta na kojemu se provodi 90 posto svih građevinskih aktivnosti. Ministar Bačić je podsjetio i na katastarsku izmjeru u Petrinji, o čemu smo već pisali i što možete pročitati ovdje.

– Nedavno smo započeli katastarsku izmjeru devet katastarskih općina u Petrinji, a danas započinje izmjera šest katastarskih općina u Glini. Doprinos je to revitalizaciji Banovine i preduvjet za nove investicije u Petrinji i Glini, izjavio je Bačić.

Izdvojeni članak

Počela katastarska izmjera građevinskih područja u Petrinji: Projekt vrijedan 5,15 milijuna eura

Pozivaju vlasnike na izmjeru

Na području Grada Gline godišnjim programom katastarskih izmjera obuhvaćena su područja 6 katastarskih općina: Prekopa, dio Majske poljane, dio Kihalac, dio Maja, dio Marinbrod i dio Graberje. Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić, rekao je da je ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige 1.763 hektara. To obuhvaća 6.430 katastarskih čestica i 976 zgrada, te površinu onih dijelova katastarskih općina na području Grada Gline koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020.

– Radovi su započeli, a rok za dovršetak izmjere je kraj ove godine kada počinje postupak obnove zemljišne knjige i katastra koji se planira dovršiti u roku od tri do šest mjeseci. Pozivamo sve vlasnike da se odazovu pozivu na izmjeru obzirom da država investira u katastarsku izmjeru i rješavanje imovinsko pravnih odnosa za sve nekretnine na području izmjere, rekao je Šustić.

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem tih izmjera za područje Grada Gline, osigurana su sredstva u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 1.460.202 eura. Godišnjim programom obuhvaćena su i područja gradova Siska, Kutine i Gline te općine Topusko i to dijelovi 21 katastarske općine.

Izdvojeni članak

Katastar, katastarske čestice, katastarski planovi, sve što trebate znati

9,5 milijuna eura za provedbu izmjere

Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 10.379 hektara, koje obuhvaća 52.071 katastarskih čestica, te 25.225 zgrada. Tu se nalaze i oni dijelovi katastarskih općina na području Sisačko-moslavačke županije koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023. godine.

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje Sisačko-moslavačke županije osigurana su sredstava u ukupnom iznosu od 9.530.340,43 eura. Ukupna vrijednost ugovora za usluge katastarskih izmjera i usluge geodetskog nadzora za 18 katastarskih općina područja gradova Petrinje, Siska, Kutine i Gline te općine Topusko je 7.462.437,46 eura, dok je postupak nabave u tijeku za dijelove  katastarskih općina Prekopa, Majske Poljane, Kihalac i Petrinja.

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. usvojio je Hrvatski sabor 1. listopada 2021. godine i ujedno je Vlada Republike Hrvatske 3. lipnja 2022. donijela Godišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. godinu. Sredstva potrebna za provedbu Programa za razdoblje 2021. – 2030. okvirno iznose 401.486.495,45 eura. Dijelom su osigurana iz državnog proračuna, a dijelom sredstvima EU.

Izdvojeni članak

Novi korak u digitalizaciji: Ovaj hrvatski grad od sad ima Geoinformacijski sustav

Uskoro javna nabava za izgradnju ili obnovu 365 kuća

Ministar Bačić je najavio da će za nekoliko dana biti oglašena javna nabava za izgradnju ili konstrukcijsku obnovu 365 kuća te istaknuo da se na području Gline gradi 21 zamjenska kuća. U poodmakloj fazi izgradnje su četiri višestambene zgrade, a u ožujku će početi izgradnja još tri zgrade s ukupno 37 stanova.

Najavio je i javnu tribinu u Glini, na kojoj će građani biti obaviješteni o mogućnostima uključenja u postupak obnove. Ministri Bačić i Vučković obišli su i gradilište obnove glinske srednje škole, koja bi trebala biti završena do početka iduće školske godine. Školu obnavlja Sisačko-moslavačka županija, a cjelovita obnova stajat će 2,5 milijuna eura te se sufinancira sredstvima Fonda solidarnosti EU.

Ovom prilikom su posjetili i Lječilište Topusko, gdje su obišli radove na obnovi zgrade Kinematografa, koja se također obnavlja sredstvima Fonda solidarnosti EU. Vrijednost njene obnove procijenjena je na 1,12 milijuna eura. Zgrada je izgrađena krajem 19. stoljeća, s većim dijelom očuvanih arhitektonskih i stilskih izvornih obilježja razdoblja historicizma uličnog pročelja.

Prvobitno je izgrađena kao hotel ‘Centra’ u svojstvu lječilišta Topusko. Zgrada trenutno služi kao zdravstvena ustanova. Prije potresa se koristila kao uredski prostor za službu računovodstva, javne nabave, tehničke službe, a sve u funkciji Lječilišta Topusko za provođenje rehabilitacije pacijenata.

Copy link
Powered by Social Snap