Pretraga

Akcijski plan za zeleni Split – građani mogu predložiti promjene u gospodarenju javnim površinama

A- A+

Grad Split poziva građane da se uključe u izradu Akcijskog plana za zeleni Split koji je upravo objavljen. Nastoji se izravno od Splićana dobiti uvid u potrebe stanovnika vezane uz planirane projekte zelene urbanizacije.

Grad Split

Grad Split | foto: Pixabay

Nacrt Akcijskog plana za zeleni Split (Green City Action Plan – GCAP)  objavljen na službenoj internetskoj stranici Grada Splita u sklopu rubrike savjetovanja s javnošću. Otvoreno je javno savjetovanje u trajanju od 30 dana, zaključno s 18. kolovoza 2023. do kada svi zainteresirani građani mogu poslati svoje komentare.

Održivi razvoj javnih površina

Iz Grada Splita ističu kako se Akcijski plan za zeleni Split plan izrađuje s ciljem poboljšanja kvalitete okoliša, otpornosti na klimatske promjene i dobrobiti stanovništva grada Splita. Obuhvaća niz tema s ciljem ostvarivanja promjena u području gospodarenja vodama, energijom i otpadom, prometnim sustavima, zgradama i zelenim površinama.

GCAP Split tako nastoji izgraditi bolju i održiviju budućnost za grad Split i njegove stanovnike. Sve kroz mjere i intervencije predložene na temelju provedene analize stanja i utvrđenih specifičnih potreba.

Izdvojeni članak

Na splitskim ‘Mejama’ gradit će se veliki sportski centar s bazenom vrijedan 10 milijuna eura

Uključeni međunarodni i lokalni stručnjaci

GCAP Split se u svojoj izradi nadovezao na postojeće gradske planove i strategije u nastajanju kako bi utvrdio praktične mjere za poboljšanje koje se mogu provesti tijekom sljedećih nekoliko godina. Podršku Gradu Splitu u procesu izrade Akcijskog plana pružio je međunarodni tim stručnjaka iz tvrtke ARUP uz potporu savjetnika iz EBRD-a i odabranih lokalnih konzultanata.

Također, u izradi nacrta aktivno sudjeluju lokalne udruge, instituti, strukovna udruženja, institucije i gradske tvrtke. Njihovi su predstavnici uključeni u proces kroz radionice Tehničke stručne skupine i radne sastanke.

Dokumentaciji za javno savjetovanje građani mogu pristupiti na ovdje. Komentari na nacrt dokumenta zaprimaju se popunjavanjem i slanjem Obrasca javnog savjetovanja na adresu e-pošte naznačenu u obrascu. Po završetku savjetovanja, svi pristigli prijedlozi bit će obrađeni od strane izrađivača dokumenta te će na službenoj web stranici Grada Splita biti objavljeno Izvješće o provedenom javnom savjetovanju.

Strategiju ozelenjavanj grada izradio je Bjelovar, pogledajte ovdje što sadrži.

Copy link
Powered by Social Snap