Pretraga

Energetski 100% neovisna sušionica povrća s proizvodnim pogonom na sunčevu energiju i biomasu

A- A+

Virovitičko-podravska županija gradit će sušionicu povrća u poduzetničkoj zoni Grada Virovitice koji je za ovu svrhu darovao zemljište površine 10,3 hektara. U kontekstu energetske neovisnosti proizvodnih pogona za preradu povrća sušenjem riječ je o jedinstvenom projektu u Europi.

Virovitica

Virovitica | foto: Grad Virovitica

Upravo je potpisan je Ugovor o prijenosu prava vlasništva nad građevinskim zemljištem između Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Ovim je potezom ispunjen osnovni preduvjet za izgradnju energetski neovisne sušionice povrća, projektu za koji je već izrađena dokumentacija.

Prva sušara povrća u Hrvatskoj

Moderna sušionica povrća bit će energetski neovisna, a u njoj će se maksimalno koristiti obnovljivi izvori energije. Naime, u planu je sustav za prikupljanje kišnice koja će se koristiti za grubo pranje povrća. Bit će tu i fotonaponska sunčana elektrana snage 2,15 MW iz koje će sušionica povlačiti 80 posto. Preostalih 20 posto energije za ispunjavanje vlastitih potreba dobivat će iz kotlovnice na biomasu. Iz Grada Virovitice ističu kako će to biti prvi ovakav primjer u Europi

Pogon sušionice, za koji je predviđeno da će godišnje raditi 250 dana u dvije smjene, imat će i hladnjaču, a kapacitet prerade korjenastog povrća bit će 1,600.000 kilograma godišnje. Ističe se kako u Hrvatskoj nema sušionica povrća. Sušeno povrće uvozi se iz Mađarske, Poljske, Srbije, a sušionica u Virovitici bit će prva u Hrvatskoj i osiguravati plasman korjenastog povrća hrvatskim poljoprivrednicima.

Izdvojeni članak

Krenuli radovi na brzoj cesti u Virovitici: ‘Ovo je ono o čemu su generacije sanjale’

Zemljište vrijedno 2 milijuna eura

Darovano zemljište za izgradnju sušionice površine je 10,3 hektara. Nalazi se u Poduzetničkoj zoni Zapad II, te je ukupne procijenjene vrijednosti približno 2 milijuna eura.

Ovo je jedan od važnijih ugovora koji smo dosad potpisivali s Virovitičko-podravskom županijom. Ovaj projekt je važan jer njime direktno potičemo razvoj gospodarstva odnosno poljoprivrede. Omogućit će da se naši poljoprivrednici bave visoko dohodovnim kulturama, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin istakavši kako Grad Virovitica i Virovitičko-podravske županije maksimalno koriste europske potencijale za razvoj gospodarstva.

Naime, istaknuto je, sušionica povrća osmi je po redu zajednički projekt Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Dosad, zajedničkim snagama Grada i Županije izrađeni su projekti: Sirana, Drvni centar kompetencija, Poduzetnički inkubator, Tehnološko-inovacijski centar, Hala Viroexpo, kao i Centar za pametnu poljoprivredu, za koji izdana građevinska dozvola.

Doznajte ovdje gdje se u Hrvatskoj gradi najveća europska tvornica zanatskog sladoleda.

Copy link
Powered by Social Snap