Pretraga

Revitalizacija gradskih spomenika kulture: Kazalište i knjižnica dobivaju blistavo osvježenje

A- A+

Javna kulturna infrastruktura u Virovitici ide u potrebnu rekonstrukciju. Projekt obnove Kazališta Virovitica te rekonstrukcije i opremanja Gradske knjižnice i čitaonice ‘Virovitica’ prijavljeni su na Javni poziv kojeg je objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Inicijatori su bili Razvojna agencija VTA te Grad Virovitica, zajedno s institucijama čije su obnove prijavljene na Poziv koji se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. godine. Sve investicije zajedno su teške više od 10 milijuna eura.

Završeni radovi na rekonstrukciji Franjevačkog parka ispred crkve sv. Roka, foto: Grad Virovitica

Razvoj inovacija u kulturi za stanovnike Virovitice događa se kroz projekte obnove dva objekta od povijesnog značaja. Kazalište Virovitica te Gradska knjižnica i čitaonica će u kompletnu rekonstrukciju i opremanje kroz projekte rekonstrukcije. Razvojna agencija VTA i Grad Virovitica prijavili su ih na Javni poziv ‘Obnova javne kulturne infrastrukture’.

Ilustracija Kazališta Virovitica

Ilustracija Kazališta Virovitica | Foto: Grad Virovitica

U pogledu obnove virovitičkog kazališta, naglasak je na povećanju potresne otpornosti zgrade te unaprjeđenju zaštite od požara i pristupačnosti osobama s invaliditetom. Bitna je i energetska učinkovitost, a kroz proširenje gledališta i nove prostore za realizaciju predstava, kazalište će umjesto dosadašnjih 718 imati oko 1700 kvadratnih metara. Projekt je vrijedan gotovo 7 milijuna eura.

Izdvojeni članak

Virovitica ‘leži’ na energetskom bazenu, gradi se najveća geotermalna elektrana u Europi

Suvremene potrebe u infrastrukturi kulturnog sektora proširuju se i na gradsku knjižnicu i čitaonicu. Projektom se, osim nadogradnje, planira i njezino opremanje, uvođenje digitalizacije u radu i poslovanju, ugradnja obnovljivih izvora energije, a sve sa svrhom povećanja pristupačnosti i sudjelovanja u kulturnom životu svih građana, rekli su iz Grada Virovitice.

Ilustracija Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica

Ilustracija Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica | Foto: Grad Virovitica

Cilj projekta je kvalitetom svojih izvora i usluga doprinijeti informacijskom, kulturnom, obrazovnom, gospodarskom, turističkom razvoju grada Virovitice i šire zajednice. Projekt vrijedi oko 1,3 milijuna eura, uz sufinanciranje od 85%. Javni poziv raspisalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. godine.

Pogledajte ovdje kako bi trebala izgledati nova zgrada glazbene škole Jan Vlašimsky vrijedna oko 3,7 milijuna eura u Virovitici.

Copy link
Powered by Social Snap