Pretraga

FER gradi novu solarnu elektranu i postaje prvi niskougljični fakultet u Hrvatskoj

A- A+

Novi projekt Fakulteta elektrotehnike i računarstva izgradnja je solarne elektrane i baterijskog spremnika pod nazivom SOLAR FER. Nadogradnja je to postojeće sunčane elektrane i baterijskih spremnika, ukupnog kapaciteta 600 kW.

FER solarna elektrana

FER solarna elektrana | foto: FER

Projekt vrijedna 815 tisuća eura financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa ‘Energija i klimatske promjene’.

Glavni cilj projekta je povećati korištenje tehnologija s manjom emisijom ugljika instalacijom lokalne proizvodnje električne energije iz fotonaponskog sustava podržanog baterijskim spremnikom, na krovište/unutar zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Sve s ciljem doprinosa lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Izdvojeni članak

Dubrovačkim kućanstvima subvencije od 930 eura za projektnu dokumentaciju solarnih elektrana

Kako objašnjavaju iz FER-a, riječ je o nadogradnji postojeće sunčane elektrane i baterijskih spremnika. Kada bude izgrađena elektrana će pokrivati oko 50 posto potreba za električnom energijom FER-a, uz godišnje smanjenje CO2 otiska od 109 tona.

– Fakultet elektrotehnike i računarstva u svojim dokumentima vizije i misije ima utkanu orijentiranost na održivost, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Fakultet već niz godina aktivno radi na svim ovim aspektima i to ne samo kroz nastavni, znanstveni i stručni rad, već kroz zahvate i infrastrukturne investicije. Novim projektom solarne elektrane od čak 600 kW radimo veliki korak upravo u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj, na što smo iznimno ponosni, poručio je u sklopu početne konferencije projekta Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije.

Na FER-u ističu da bi bili zadovoljniji i ponosniji da su ovakav projekt mogli prezentirati prije barem pet godina, ali vjeruju da ovaj primjer treba slijediti kao primjer dobre prakse kako u nasljeđe ostaviti energetski zelenu i učinkovitu Hrvatsku.

Doznajte ovdje kako funkcionira nova solarna elektrana Virje i tko ju je gradio.

Copy link
Powered by Social Snap