Pretraga

Guvernerka New Yorka od 2025. želi zabraniti čak i plinske štednjake: Plan obuhvaća sve objekte

A- A+

Guvernerka američke savezne države New York, Kathy Hochul predložila je da se od 2025. godine zabrani ugradnja sustava i opreme koji koriste fosilna goriva u novogradnju, a potom i zamjenu takvih sustava u postojećim objektima. Ako taj prijedlog prođe, u sljedećih pet godina bi oko 50.000 kućanstava umjesto plinskih peći trebalo dobiti električne dizalice topline. Za velike zagađivače predloženo je plaćanje dozvola za emisije ugljika, od čega će se financirati popusti za režije građana.

plin

plin | foto: Unsplash

Nakon više od stoljeća masovne betonizacije i urbanizacije, New York se okreće zelenom urbanizmu i održivom razvoju. Ranije je već objavljen plan pretvaranja dijela Pete Avenije u prostor ispunjen zelenilom u kojemu pješaci i biciklisti dobivaju veći značaj, o čemu smo pisali, a čini se da sad slijedi svojevrsni embargo na plin.

Kontroverzan prijedlog

Naime, guvernerka New Yorka, Kathy Hochul u svom prijedlogu proračuna za fiskalnu 2024. godinu predložila je ulaganje od 5,5 milijardi dolara u smanjenje emisija štetnih plinova, poticanje korištenja zelene energije i niz drugih sličnih prijedloga. Najviše kontroverzi izazvao je njen prijedlog da se do 2025. godine zabrani ugradnja sustava i opreme koji koriste fosilna goriva, što uključuje čak i plinske štednjake.

Izdvojeni članak

Peta avenija dobiva novo ruho: Više mjesta za pješake, bicikliste, javni prijevoz i zelenilo

No, tek treba vidjeti hoće li inicijativa guvernerke Hochul proći zakonodavna tijela, koja imaju pravo na korekcije, prije nego što prijedlog proračuna pretvore u opći zakon po kojem će se on izvršavati. Ako taj prijedlog bude prihvaćen, savezna država New York postat će prva koja zabranjuje ugradnju bilo kakvih plinskih instalacija u novogradnju, piše Archpaper. Za postojeće manje objekte zabrana bi stupila na snagu 2030., a za veće stambene i poslovne zgrade 2035. godine. Doduše, bit će iznimaka, poput instalacija za kuhinje restorana, praonice i slične sadržaje.

Eliminacija fosilnih goriva

Predloženo je i da se nakon uvođenja zabrane, plinske peći trebaju zamijeniti električnim ili drugim sustavima grijanja koji ne ovise o fosilnim gorivima. Stoga je u prijedlogu proračuna navedeno i financiranje zamjena uljnih ili plinskih peći električnim dizalicama topline u 50.000 kućanstava u sljedećih pet godina, što će koštati 250 milijuna dolara. Cilj tog prijedloga je usuglašavanje s već zadanim parametrima smanjenja emisija štetnih plinova. No, Vijeće za klimatsko djelovanje, savjetodavno tijelo koje je osnovala država New York, procjenjuje da bi samo na elektrifikaciju kućanstava trebalo potrošiti milijardu dolara.

S druge strane, guvernerka Hochul je naložila državnom Odjelu za očuvanje okoliša države te Upravi za istraživanje i razvoj energije da porade na razvoju programa Cap-and-Invest kojim se nastoje smanjiti emisije stakleničkih plinova i uložiti sredstva u inicijative i projekte koji rade na tome. Ključni dio programa je obveza zagađivačima da kupuju dozvole za emisije ugljika. Većina novca prikupljenog od tih dozvola bi se ulagala u razvoj ekološke energetske infrastrukture, a oko trećine sredstava bi išlo u Fond za klimatsko djelovanje koji bi građanima New Yorka osiguravao popuste pri plaćanju računa za energente.

Copy link
Powered by Social Snap