Pretraga

Inovacija za čišćenje voda: Postavljena platforma HiveX u Italiji

A- A+

U Padovi u Italiji je i službeno otvorena pilot implementacija inovativne platforme za čišćenje HiveX. HiveX koristi snagu riječnog toka za kontinuirano preusmjeravanje i skladištenje plutajućeg otpada, čisteći tako rijeku Bacchiglione u kojoj je postavljen.

GROHE HiveX instalacija u Padovi, foto: GROHE

Ljudska modifikacija ciklusa vode gurnula je svijet izvan sigurnog operativnog prostora za nastavak života na Zemlji. Uz destabilizaciju ovog vitalnog resursa, koji utječe na zdravlje cijelog planeta, potrebno je boriti se protiv plastičnog otpada više nego ikad jer on pripisuje globalnom problemu onečišćenja vode i utječe na ljudsko zdravlje.

Zaštita dragocjenog resursa koji je voda temelj je GROHE-a, vodećeg globalnog brenda za cjelovita rješenja za kupaonice i kuhinjske elemente. Marka slijedi ovaj cilj suočavajući se s zagađenjem plastikom iz različitih kutova svojom inicijativom manje plastike, te postavlja temelje za daljnje povećanje svojih zajedničkih napora za održivost.

GROHE-ovo partnerstvo s everwave, društvenim poduzećem s misijom čišćenja rijeka otpada i zaštite oceana, sada poprima novi oblik u pilot implementaciji inovativne platforme za čišćenje HiveX, koja je pokrenuta u rijeci Bacchiglione u Padovi (Italija) u ožujku 2022. godine.

Izdvojeni članak

Odabran izvođač projekta ‘Greenway’, radili na obnovi zagrebačkih ulica koje su ‘plivale’ nakon obilnih kiša

Podrška novim inovacijama u borbi protiv plastične krize

Nakon što je surađivao s everwaveom od 2019. godine, GROHE je ponosan suradnik inauguracije patentirane HiveX platforme koja je lansirana u Padovi. Stacionarna platforma koristi snagu riječnog toka za kontinuirano preusmjeravanje i skladištenje plutajućeg otpada – energetski je učinkovita i ekološki prihvatljiva jer pasivna tehnologija za rad koristi energiju iz svog okoliša.

Dizajn u obliku saća smiruje struju vode dok ona teče, osiguravajući da plastične čestice stignu do površine i da se mogu skinuti. To također osigurava da se prikuplja samo otpad, a životinje ostaju neozlijeđene. Jednom instaliran, njegova unutarnja arhitektura omogućuje prikupljanje do pet tona otpada. To sprječava da smeća stigne do Venecijanskog zaljeva, čime se sprječava eventualna šteta po okoliš i divlji svijet.

– U početku smo željeli razviti tehnologiju za ocean. Kako je istraživanje napredovalo, postalo je jasno da je učinkovitije početi s rijekama, budući da 80% otpada u oceanima dolazi odatle. Zahvaljujući modularnoj, low-tech postavci HiveX-a, to je vrlo jednostavno rješenje koje se može implementirati u mnogim rijekama i stoga može pomoći u čišćenju plovnih putova diljem svijeta – bez visokih troškova i specijaliziranog osoblja. Vrlo smo zahvalni GROHE-u što godinama podržava našu misiju zaštite oceana i što kao brend ima tako pozitivan utjecaj na okoliš, rekao je Clemens Feigl, izvršni direktor i suosnivač everwavea.

Suradnja pokreće transformaciju

Osim čišćenja ranjivih vodnih sustava kao kamena temeljca partnerstva, oba partnera predana su poticanju obrazovanja i inspiriranju potrošača da vode održiviji način života.

– Naša bliska suradnja pokazuje da korištenjem stručnosti globalnog brenda društveni start-up može postići izravan, opipljiv učinak. Partnerstvo s everwaveom jača našu ulogu kao lidera u industriji u smislu održivosti i pomaže nam da otvorimo novi teren u našem doprinosu UN-ovom cilju održivog razvoja 6, objasnio je Jonas Brennwald, vođa LIXIL EMENA.

Na to da se nadovezao i Feigl, koji je naglasio koliko je bitna suradnja ovih tvrtki.

– Podrška GROHE-a kao vodećeg globalnog brenda pomaže nam da steknemo vidljivost u području EMENA i potaknemo naš cilj čistog oceana. Spajanjem naših snaga i podizanjem svijesti o globalnoj plastičnoj krizi, okoliš se pojavljuje kao konačni pobjednik iz suradnje, rekao je Feigl.

Copy link
Powered by Social Snap