Pretraga

Odabran izvođač projekta ‘Greenway’, radili na obnovi zagrebačkih ulica koje su ‘plivale’ nakon obilnih kiša

A- A+

Još 2017. godine Grad Zagreb objavio je poziv za izradu projektne dokumentacije za projekt “Greenway – državna glavna biciklistička ruta br. 2”. Prema Studiji izvodljivosti iz 2015. godine ruta je trebala biti dovršena 2017. Sada, četiri godine kasnije odabran je izvođač prvih 1,66 km rute.

Greenway – državna glavna biciklistička ruta br. 2

Prije četiri godine Grad Zagreb je objavio poziv za izradu projektne dokumentacije za projekt “Greenway – državna glavna biciklistička ruta br. 2″.

Tim projektom predviđa se izgradnja biciklističke prometnice koja prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka (planirana je izgradnja biciklističke staze kroz Grad Zagreb s obje strane rijeke Save dok je kroz Zagrebačku županiju planirana staza samo s jedne strane rijeke). Ukupna planirana duljina biciklističke rute kroz Zagrebačku županiju bez prilaza mostovima iznosi 56,8 km, dok za Grad Zagreb iznosi 50,8 km. Kao nositelj projekta naveden je Grad Zagreb te je sufinanciranje planirano u sklopu Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija” iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U veljači 2021. godine odabran je izvođač prvih 1,66 km rute Greenway od Savskog mosta do Laništa te se, kako su nam potvrdili iz Grada, radi o tvrtki P.G.P. d.o.o. iz Zagreba.

Rokovi dovršetka radova nisu poznati, no osim odabranog izvođača zna se ukupan trošak izgradnje i opremanja pilot dijela biciklističke staze.

Na temelju studije izvodljivosti za projekt Greenway – državna glavna biciklistička ruta br. 2 iz 2015. pristupilo se izradi tehničke dokumentacije (od idejnog projekta do izvedbenog projekta). Tijekom 2018. godine provedena je javna nabava za izradu projekte dokumentacije za Projekt Greenway (Ugovor je potpisan u listopadu 2018. godine). U 2019. godini ishođene su dozvole i suglasnosti na tehničku dokumentaciju od nadležnih tijela, vodopravni uvjeti Hrvatskih voda i posebni uvjeti od 60 javno-pravnih tijela. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja 20. prosinca 2019. izdalo je lokacijsku dozvolu za izgradnju. Grad Zagreb je 24. prosinca 2019. od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije zaprimio Nacrt ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. za Pilot projekt: Greenway – državna biciklistička ruta br. 2 – 07.4.2.26.0001. Ugovor je prihvaćen na 31. Sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba održane 6. veljače 2020. i potpisan 11. ožujka 2020, kazali su iz Grada.

Izdvojeni članak

Iz Sindikata upozorili na diskriminaciju pješaka i biciklista za vrijeme obnove Savskog mosta pa poručili: ‘Sad je dosta!’

Dobro poznata tvrtka

Na javni natječaj za radove na izgradnji i opremanju pilot dijela biciklističke staze Greenway, osim odabrane tvrtke P.G.P. d.o.o. iz Zagreba, javile su se tvrtke: Vodoprivreda Zagreb d.d. iz Zagreba, GKT GRADATIN d.o.o. iz Zagreba i MONTEL d.o.o. iz Zagreba, a odluka o odabiru donesena je 20. siječnja 2021.

Tvrtka P.G.P. d.o.o. od ranije je poznata po suradnji s Hrvatskim cestama, Janafom te Zagrebačkim holdingom.

Na stranicama odabrane tvrtke piše kako se poduzeće nalazi u privatnom vlasništvu, a specijalizirano je za niskogradnju. Navode kako su u stanju osigurati kompletnu uslugu ishođenja radova u niskogradnji (izgradnja cesta i prometnica, vodovod, kanalizacija), a u vrijeme trajanja zimskih mjeseci čišćenje gradskih ulica i prometnica kao i koordinaciju cijele Zimske baze Dubrava u njihovom vlasništvu.

– Samo neki od dugogodišnjih investitora s kojima uspješno surađujemo su Hrvatske ceste, Janaf, Zagrebački holding i dr., navode na stranicama.

Zanimljiva je svakako i činjenica kako je prije nekoliko godina, nakon obilnih kiša u Zagrebu, na vidjelo isplivalo alarmantno stanje zagrebačkih ulica kao što je Grižanska. Iako su i na njoj prije nove poplave obavljeni radovi čini se da to nije pomoglo te je Grižanska pri prvoj velikoj kiši opet plivala, a izvođač radova bila je spomenuta tvrtka.

– Izvođač radova bila je tvrtka P.G.P. d.o.o., nadzor je obavljala APZ HIDRIA d.o.o., a koordinator zaštite na radu bila je tvrtka Arhitektura sigurnosti d.o.o. Ukupna cijena izvedenih radova iznosila je 5.941.302,28 (bez PDV-a)”, kazao je tada za Index Dinko Bilić, pročelnik Ureda za promet i izgradnju.

I zagrebačka ulica Jazbina ima sličnu priču.

Grad je prije desetak godina obnovio ovu ulicu. Glavni projekt izradila je tvrtka KOPIMA d.o.o., a izvođač radova je bila baš tvrtka P.G.P. d.o.o., pisao je prošle godine Telegram. Iako su od odgovorni negirali pritužbe mještana na izvedene radove, činjenica je da su stanari počeli imati problema s poplavom tek nakon radova u ulici.

Izdvojeni članak

Kako preko Save: Skoro trideset milijuna kuna za sanaciju Savskog mosta

Troškovi izgradnje

Ukupni troškovi izgradnje i opremanja pilot dijela biciklističke staze Greenway od Arene Zagreb do pješačko biciklističkog mosta Savski most u dužini 1.660 metara iznose 4.476.961,00 kuna (bez PDV-a).

Trenutno je u tijeku žalbeni rok nakon kojeg se potpisuje ugovor s odabranim izvođačem, a nakon uvođenja u posao, kreće rok od 90 dana za izvršenje građevinskih radova.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap