Pretraga

Javna rasvjeta postaje sve veći financijski problem: Inicijativa Mračna strana svijetla nudi rješenje

A- A+

Inicijativa Mračna strana svijetla je na svojoj Facebook stranici objavila objavu u kojoj daje jednostavna rješenja za energetsku krizu koja nam predstoje. Konkretno, govore o problemu javne rasvjete u gradovima, koji predstavlja sve veći trošak.

Mračna strana svijetla je inicijativa za smanjenje svjetlosnog onečišćenja radi očuvanja zdravlja ljudi, bioraznolikosti, energetske učinkovitosti i prirodnog noćnog neba. Na svojim društvenim mrežama često se bavi problemom javne rasvjete, koji je dugo godina bio zapostavljen. Sa sve većim cijenama energenata, javna rasvjeta postaje sve veći trošak, samim time i sve veći problem.

U svojoj posljednjoj objavi, Inicijativa je ponudila jednostavno rješenje za smanjenje troškova i do 50%, a bez ikakvih negativnih učinaka. Sve što zahtijevaju jest smanjenje rasvjete, a dali su tri primjera iz kojih smatraju da je vrlo očito gdje dolazi do problema. Istaknuli su i kako gradovi poput Beča i Graza na javnu rasvjetu troše tek trećinu onoga što Zagreb troši. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

Gradonačelnik Zagreba, g. Tomašević, nedavno je upozorio na velika povećanja cijena energenata i potrebu za uštedom, najavljujući smanjenje intenziteta i gašenje javne rasvjete po potrebi. Ono čega treba biti svjestan je da industriju rasvjete ne zanimaju uštede, već samo profit. Gradovi su preosvijetljeni, a postojeća rasvjeta se može smanjiti za 50%, bez ikakvih negativnih učinaka.

Primjer na fotografijama je na početku Tuškanca, u samom centru Zagreba. Na prvoj fotografiji je ispod svjetiljki mjereno 100 luksa. Da se na svakom stupu doslovno ugasi po jedna svjetiljka s pješačke strane, i dalje bi bilo dovoljno svjetla za (rijetke) pješake. Treba spomenuti da se rasvjeta nastavlja po Dubravkinom putu sve do Cmroka, gdje stotinjak svjetiljki koje bliješte cijelu noć ne služe apsolutno ikome, osim što remete lokalni ekosustav zelene oaze u centru grada

Druga fotografija je snimljena 50 m dalje, bliješteća LED rasvjeta na pješačkom dijelu je nepotrebna i puno prevelikog intenziteta. Da je 1/3 snage, nitko ne bi primijetio. Mislite da gospoda koja živi na Tuškancu kući ide pješke…?

Treća fotografija – Dežmanov prolaz. Ovo je već bezobrazluk koji pokazuje način rada rasvjetne industrije. Projektanta uopće nije bilo briga za stvarnu situaciju na terenu, postavljene su po dvije svjetiljke na stupu, samo zato jer se može. Proizvoljno tumačenje rasvjetne norme smo vidjeli i na primjeru projekta osvjetljavana Jaruna, koji je srećom stopiran.

Možemo – politička platforma Tomislav Tomašević evo zašto gradovi poput Beča i Graza na javnu rasvjetu troše 1/3 od Zagreba. Jer se gledaju stvarne potrebe umjesto guranja profita za rasvjetnu industriju.

Copy link
Powered by Social Snap