Pretraga

Jeste li znali da su novi kućanski aparati donedavno imali potpuno drugačije energetske oznake?

A- A+

Iako je novi sustav označavanja na snazi već pola godine, mnogi potrošači nisu informirani o promjenama ni funkcioniranju novog sustava označavanja. Promjenom označavanja zahvaćena je većina kućanskih aparata.

nove energetske oznake

Nove energetske oznake | foto: Screenshot Label2020 Hrvatska

Od 01. ožujka 2021. godine na snazi je nova odredba o oznakama energetske učinkovitosti, odnosi se na televizore, monitore, hladnjake, zamrzivače, perilice i sušilice rublja te perilice posuđa. Odluka je donesena u skladu s odredbama Europske Unije te joj je jedan od ciljeva uniformirati oznake energetske efikasnosti na razini cijele Europske Unije, koje su prvi put uvedene prije više od 25 godina.

Međunarodni projekt zamjene oznaka pod imenom LABEL2020 provodi Energetski institut Hrvoje Požar s partnerima, a na međunarodnoj razini cilj je provedba projekta u svim članicama Europske Unije.

Razlog promjena označavanja je zasićenje dosadašnjeg sustava oznakama koje je teško diferencirati. Naime, razvojem tehnologije unazad 25 godina velik broj uređaja dosegao je razinu energetske učinkovitosti koja je prema starom mjerilu ABC+ spadala u kategoriju visoke energetske učinkovitosti pa se tako većina uređaja označavala s oznakom A i dodanim plusevima. Nije bila rijetkost naići na proizvod označen sa A+++ ili A++++, dok su ostala slova ljestvice bila gotovo nezastupljena.

Izdvojeni članak

Sve što trebate znati o energetskom certificiranju zgrada

Uređaji koji su imali oznaku npr. A+++ sad bi se mogli naći u kategoriji B, no to ne znaći da se radi o nekvalitetnim ili u potpunosti energetski neučinkovitim proizvodima. Inicijativa je namjenjena olakšavanju snalaženja kupcima, no bitno je informirati građane koji su dosad uglavnom bili naviknuti na to da oznake koje nisu A ili B smatraju lošima, jer u protivnom može doći do suprotnog efekta.

Uz novi sustav označavanja, energetske oznake po novom moraju sadržavati i druge bitne informacije kao što je zapremnina i glasnoća hladnjaka ili njegova potrošnja na godišnjoj razini. Uz oznake i piktograme na svakoj naljepnici nalazi se i QR kod koji možete skenirati mobitelom i tako pristupiti detaljnijim informacijama o proizvodu.

Od 01. rujna, nove oznake primjenjuju se i na izvorima svjetlosti, dok će ostale grupe proizvoda novu energetsku oznaku dobiti do 2030. godine. Više informacija o inicijativi LABEL2020 možete pronaći na linku.

Jeste li znali da su novi kućanski aparati donedavno imali potpuno drugačije energetske oznake?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap