Pretraga

A++ odlazi u povijest: Na tržište dolazi nova generacija energetskih oznaka

A- A+

Od 01. ožujka 2021. godine na tržište dolaze nove energetske oznake Europske unije, a sve u cilju lakšeg uspoređivanja energetske učinkovitosti. Energetski institut Hrvoje Požar objavio je koje će oznake zamijeniti do sada korištene ABC + oznake.

energetske oznake

Energetske oznake | foto: Screenshot Label2020 Hrvatska

Europska unija će od 1. ožujka 2021. godine uvesti nove i poboljšane energetske oznake za kućanske aparate u svim europskim zemljama.

Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi LABEL2020 međunarodni projekt koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a koordinira Austrijska energetska agencija za 16 država članica Europske unije. Energetska oznaka je, od uvođenja na tržište 1994. godine, jedna od najuspješnijih inicijativa Europske unije za potrošače, koja pomaže u odabiru energetski učinkovitih proizvoda.

U prošlost odlaze oznake +++

Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali energetski sve učinkovitiji. Upravo iz tog razloga dolazi do promjene energetskih oznaka, koje će se sada kretati od A do G. Dodatci +++ odlaze u prošlost, a stručnjaci smatraju da će to oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje.

– Na primjer, uređaj koji trenutno ima klasifikaciju A +++ sada bi mogao dobiti ocjenu B prema novoj ljestvici energetske učinkovitosti. To ne znači da je ovaj uređaj odjednom manje energetski učinkovit, navode iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

nove energetske oznake

Nove energetske oznake | foto: Screenshot Label2020 Hrvatska

Nove oznake, bez dodataka +++, znače da je proizvod ocijenjen na novoj ljestvici, a to bi potrošačima trebalo olakšati odabir onog kojim im odgovara.

– Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kôd koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami, dodaju iz Instituta.

Od 1. ožujka 2021. uvest će se nova oznaka za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore, i elektroničke zaslone. Od 1. rujna 2021. nove oznake pojavit će se i na izvorima svjetlosti. Sve ostale grupe proizvoda dobiti će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

Copy link
Powered by Social Snap